Događanja

03.
svibnja 2025.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
ORKESTAR MUZIČKE AKADEMIJE SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
DAWID RUNTZ, dirigent

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Upis pretplate
Ulaznice
Upis pretplate
ORKESTAR MUZIČKE AKADEMIJE SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
DAWID RUNTZ, dirigent
U suradnji s Muzičkom akademijom Sveučilišta u Zagrebu.
 
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Dvostruki koncert za violinu, glasovir i gudače u d-molu, MWV O 4
Ivo Josipović: Uvertira operi Lennon
Antonín Dvořák: Deveta simfonija u e-molu op. 95, B. 178, Iz Novoga svijeta
 
O Novom kontinentu, otkrivenom, osvojenom i porobljenom ognjem, mačem i Biblijom, možemo govoriti i na drugi način, pokušavajući otkriti trenutke kontakata različitih civilizacija koje su se našle u sukobu. Zanimljivo svjedočanstvo takvoga istraživanja daje nam Antonín Dvořák u svojoj Devetoj simfoniji Iz Novoga svijeta. Budući da je on bio pozvan da kao eminentni europski skladatelj utemelji profesionalni glazbeni život Sjedinjenih Američkih Država, ondje je osluškivao svu glazbu te pokušao, sasvim u skladu s tadašnjim europskim nacionalnim skladateljskim školama, pronaći melos novorođene nacije. Taj melos nije pripadao jednom narodu, nego je bio i u indijanskim pjesmama i u bluesu Afroamerikanaca dovedenih da budu roblje. Taj glazbeni sloj Dvořák prekida čeznutljivim prisjećanjima na melodije svoje domovine.
 
Sedamdesetak godina poslije, sastav The Beatles također osvaja Novi svijet i gradi svoju glazbu na sintezi europskog i američkog pop-idioma. Umjetnički najrelevantniji njihov član, John Lennon, pogiba u atentatu i postaje inspiracija našem skladatelju i bivšem predsjedniku države, Ivi Josipoviću, za operu koja se retrospektivno bavi Lennonovom karijerom. Dvije godine nakon praizvedbe te opere, Ivo Josipović piše uvertiru, koju ćemo prvi put moći čuti na ovom koncertu. Obje skladbe, kao i Mendelssohnov Dvostruki koncert za violinu, glasovir i gudače, izvest će Orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu pod sigurnim dirigentskim vodstvom Dawida Runtza.
Cijene pretplate: 300,00 € / 270,00 € / 240,00 € Moguća obročna otplata do 6 rata. POPUSTI: 10 % popusta za studente, učenike i umirovljenike (uz predočenje odgovarajućeg dokumenta); 20 % popusta za pretplatnike sezone 2023./2024.; 30 % popusta za osobe s invaliditetom uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu); paket pretplatničkih ulaznica ciklusa Lisinski subotom i Lisinski da camera (Pretplata Lisinski+): 350,00 € / 320,00 € / 290,00 € Popust vrijedi za kupnju jedne pretplatničke ulaznice, osim za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Navedeni popusti se ne zbrajaju. Prodaja pretplate započinje u ponedjeljak, 20. svibnja 2024. na blagajnama Lisinskog te online na mrežnoj stranici www.lisinski.hr. Pretplatnici sezone 2023./2024. mogu kupiti pretplate po povlaštenim cijenama i sačuvati svoja mjesta isključivo u razdoblju od 20. svibnja do 21. lipnja 2024. Poslije tog razdoblja moći će kupiti pretplatu u redovnoj prodaji po povlaštenoj cijeni, ali im dosadašnja mjesta ne mogu biti zajamčena. Prodaja pretplate prije ljetne stanke završava u petak, 12. srpnja 2024. Prodaja pretplate nakon ljetne stanke nastavlja se u ponedjeljak, 2. rujna i traje do subote, 28. rujna 2024. na blagajnama Lisinskog te online na www.lisinski.hr.