Događanja

09.
studenoga 2024.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
ORKESTAR MUZIČKE AKADEMIJE SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
HANSJÖRG ALBRECHT, dirigent

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Upis pretplate
Ulaznice
Upis pretplate
ORKESTAR MUZIČKE AKADEMIJE SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
HANSJÖRG ALBRECHT, dirigent
300 ZA BRUCKNERA I KELEMENA
U spomen na 200. godišnjicu rođenja Antona Brucknera i 100. godišnjicu rođenja Milka Kelemena
U suradnji s Muzičkom akademijom Sveučilišta u Zagrebu.
 
Anton Bruckner: Šesta simfonija u A-duru, WAB 106
Milko Kelemen: Archetypon II 'Für Anton', za veliki orkestar
  
Ovim koncertom Orkestra Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, pod ravnanjem istaknutoga njemačkog dirigenta, orguljaša i čembalista Hansjörga Albrechta, obilježava se činjenica da je prije dvjesto godina, u seocetu Ansfeldenu pokraj Linza, rođen čovjek koji će preobraziti europski simfonizam 19. stoljeća i utrti put mnogim glazbenim pojavama 20. i 21. stoljeća – Anton Bruckner.
Naš veliki skladatelj Milko Kelemen osjetio je snagu njegovih zamisli pa je i sam napisao skladbu koja istražuje utjecaj Brucknerovih glazbenih ideja na europsku avangardu. Brucknerov životni put bio je traženje puta do Boga, no taj put nije bio tek isprazni jubilus, nego mučno svladavanje sumnje i vlastite ljudske nedostatnosti. Unutarnja dvojba pojedinca tako je u velikim simfonijama postala umjetničko dobro dano svima nama na uvid i vlastito proživljavanje. U tom smislu Bruckner razvija, na temeljima Wagnerovih postignuća na planu harmonije, sasvim samosvojan glazbeni jezik, koji počiva na oštrom kontrastu dijatonike i disonantnih akorda. Možda je najdirljiviji prikaz borbe sa samim sobom majstorova Šesta simfonija, nastala u godinama u kojima se, obeshrabren neuspjesima, bavio mišlju da prestane skladati.
Cijene pretplate: 300,00 € / 270,00 € / 240,00 € Moguća obročna otplata do 6 rata. POPUSTI: 10 % popusta za studente, učenike i umirovljenike (uz predočenje odgovarajućeg dokumenta); 20 % popusta za pretplatnike sezone 2023./2024.; 30 % popusta za osobe s invaliditetom uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu); paket pretplatničkih ulaznica ciklusa Lisinski subotom i Lisinski da camera (Pretplata Lisinski+): 350,00 € / 320,00 € / 290,00 € Popust vrijedi za kupnju jedne pretplatničke ulaznice, osim za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Navedeni popusti se ne zbrajaju. Prodaja pretplate započinje u ponedjeljak, 20. svibnja 2024. na blagajnama Lisinskog te online na mrežnoj stranici www.lisinski.hr. Pretplatnici sezone 2023./2024. mogu kupiti pretplate po povlaštenim cijenama i sačuvati svoja mjesta isključivo u razdoblju od 20. svibnja do 21. lipnja 2024. Poslije tog razdoblja moći će kupiti pretplatu u redovnoj prodaji po povlaštenoj cijeni, ali im dosadašnja mjesta ne mogu biti zajamčena. Prodaja pretplate prije ljetne stanke završava u petak, 12. srpnja 2024. Prodaja pretplate nakon ljetne stanke nastavlja se u ponedjeljak, 2. rujna i traje do subote, 28. rujna 2024. na blagajnama Lisinskog te online na www.lisinski.hr.