Događanja

10.
veljače 2024.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
SLOVAČKA FILHARMONIJA
DANIEL RAISKIN, dirigent
LOVRE MARUŠIĆ, glasovir

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Pretplata
Ulaznice
Pretplata
SLOVAČKA FILHARMONIJA
DANIEL RAISKIN, dirigent
LOVRE MARUŠIĆ, glasovir
 
Program:
Franz Schubert: Uvertira melodrami Čarobna harfa, D. 644
Ludwig van Beethoven: Četvrti koncert za glasovir i orkestar u G-duru, op. 58
Franz Schmidt: Treća simfonija u A-duru
 
Koncertna večer koja će vam otvoriti neslućene horizonte glazbene ljepote! 
 
Jedan od najboljih orkestara srednje Europe nesumnjivo je Slovačka filharmonija! O tome najbolje svjedoče i najveća dirigentska imena, majstori dirigentskog štapića koji su posljednjih desetljeća ravnali orkestrom (Claudio Abbado, Mariss Jansons, Sergiu Celibidache, Fabio Luisi, Kurt Masur ili Charles Mackerras…). Njihov šef dirigent Daniel Raiskin jedan je od najprominentnijih europskih dirigenata srednje generacije. Studij dirigiranja završio je na svjetski poznatom Konzervatoriju u rodnom Sankt Peterburgu, a dirigentsko umijeće nastavio je usavršavati na Muzičkim akademijama u Amsterdamu i Freiburgu. Glazbeni je ravnatelj i poznatoga Simfonijskog orkestra iz Winnipega, a bio je i šef dirigent Državnog orkestra Rajnske filharmonije iz Koblenza, Simfonijskog orkestra Tenerifa i Filharmonije Artur Rubinstein iz Łódźa.
 
Zvijezda u usponu i novo blistavo ime na hrvatskoj, ali i europskoj glazbenoj sceni je i mladi pijanist Lovre Marušić, laureat prestižnih pijanističkih natjecanja kao što su Međunarodno natjecanje Santa Cecilia u Portu i natjecanje International Music Festival u Parizu. Uz to, Lovre Marušić je i dobitnik srebrne medalje na uglednom pijanističkom natjecanju u Clevelandu 2021., a taj mu je uspjeh otvorio vrata pijanističkih ciklusa velikih svjetskih koncertnih dvorana Europe i svijeta.
 
Koncert Slovačke filharmonije bit će poseban i po programu glazbenih djela velike ljepote i umjetničke vrijednosti koja nisu često na programima klasičnih koncerata. To su Uvertira melodrami 'Čarobna frula' Franza Schuberta i Treća simfonija jednoga od najvećih skladatelja glazbene moderne ili fin de sièclea Franza Schmidta, koji je rođen upravo u Bratislavi. Schmidtovo remek-djelo, zanosno u svojoj romantičnoj idiličnosti i vrhuncima, istinska je 'objava' simfonijske glazbe. Upravo je Treća simfonija po monumentalnosti, dramatici, strasti, snazi izraza, orkestralnim efektima i atraktivnom glazbenom jeziku bliska velebnim Mahlerovim simfonijama s kojima dijeli i isto vrijeme nastanka. Schubertova Uvertira svjedočanstvo je nenadmašne melodijske inspiracije i smisla za glazbenu arhitekturu austrijskoga majstora. Vrhunac večeri bit će i jedan od najpoznatijih glasovirskih koncerata u povijesti – Beethovenov grandiozni Četvrti koncert za glasovir i orkestar u G-duru, op. 58 u interpretaciji Lovre Marušića!
• 10 % popusta za studente, učenike i umirovljenike (uz predočenje odgovarajućeg dokumenta) • 20 % popusta za dosadašnje pretplatnike (kupci pretplata iz sezone 2022./2023.) • 30 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu). Popust vrijedi za kupnju jedne pretplatničke ulaznice, osim za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Navedeni popusti se ne zbrajaju. Popusti na pretplatničke ulaznice ostvaruju se na blagajni Dvorane Lisinski. Fiksni tečaj konverzije 1 € = 7,53450 kn