Događanja

17.
rujna 2023.
Nedjelja u 18:00 sati
Velika dvorana

LJEPOTICA I ZVIJER

Nedjelja U 18:00
Velika dvorana
Organizator: Kazalište Komedija
16,00 €
24,00 €
30,00 €
Ulaznice
16,00 €
24,00 €
30,00 €
Zagrebačko gradsko kazalište Komedija u suradnji s Produkcijom Disney i u dogovoru s društvom Music Theatre International (Europe) najavljuje premijeru slavnog mjuzikla LJEPOTICA I ZVIJER  Alana Menkena, Howarda Ashmana i Tima Ricea po knjizi Linde Woolverton, koja će se, u režiji i koreografiji Lea Mujića i pod glazbenim ravnanjem Krešimira Batinića i Davora Kelića, održati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog!
 
Mjuzikl „Ljepotica i zvijer“ koji je svoju premijeru imao na Broadwayu 1994. godine napisali su Alan Menken (glazba), Howard Ashman i Tim Rice (stihovi) te Linda Woolverton (libreto). Mjuzikl je nastao prema istoimenom Disneyjevu filmu iz 1991. na kojem su radili isti autori. Na Broadwayu se ovaj mjuzikl igrao neprekidno dugi niz godina i dosegao je više od 5500 repriza, što ga čini jednim od najuspješnijih djela toga žanra.
 
Priča prati mladu djevojku Belle koja živi u malom selu, bez majke, sama sa svojim vrijednim ocem. Uživa u čitanju, zbog čega je u selu smatraju čudnom. U nju je zaljubljen samodopadni Gaston, bivši vojnik koji ju želi za ženu, iako mu Belle ne uzvraća ljubav. Kada jednog dana, prilikom svog godišnjeg odlaska na sajam, njen otac doživi nesreću i ne vrati se kući, Belle ga odlučuje sama potražiti. Nađe ga kao zarobljenika začaranog dvorca, gdje ga je zatočila strašna zvijer. Ona dragovoljno zauzme očevo mjesto, on je slobodan, a ona ostaje zarobljenicom strašne zvijeri. Od ostalih začaranih stanara dvorca koji su nekada bili ljudi, a sada su zarobljeni u obične stvari, posuđe ili dijelove namještaja, Belle saznaje da je i sama zvijer nekada bila mladi i lijepi princ. Začarala ga je čarobnica čiju je ružu odbio i sad mora ostati u liku zvijeri dok ne pronađe pravu ljubav. Belle, iako zarobljenica, živi u dvorcu sa svim udobnostima i druži se sa Zvijeri, te polako uviđa njegovo dobro srce i zanimljivu osobnost.
 
Iako je ovo naizgled klasična bajka, ona obiluje mnogim simboličnim elementima, te, posebice za doba kad je originalna priča nastala, vrlo hrabrim aspektima priče, koji bi se mogli nazvati gotovo feminističkim. Prije svega tu su očigledni pokazatelji da je autorima najvažnija nakana bila upozoriti da je ljepota iznutra, a ne izvana, te da se knjigu ne sudi po koricama, već po njenom sadržaju.
 
U izvođenju Komedijinih vrhunskih solista, kao i iskusnog zbora i baleta te usklađenog orkestra Kazališta Komedija, pod redateljskom palicom Lea Mujića i dirigentskom Krešimira Batinića i Davora Kelića, ova bajka na pozornici Lisinskog već je dosad zaživjela na najbolji mogući način, a Komedija započela novu kazališnu sezonu s još jednim velikim hitom!
 
Veliki ansambl mjuzikla čine Vanda Winter i Buga Marija Šimić u naslovnoj ulozi LjepoticeIvan Glowatzky i Igor Drvenkar u ulozi Zvijeri (uz Nevena Stipčića u studijskoj ulozi), Fabijan Pavao Medvešek Matko Knešaurek (Gaston); Dražen Bratulić Đani Stipaničev (Lumier); Igor Mešin Goran Malus (Din Don); Jasna Bilušić Renata Sabljak (Gospođa Kamilica); Ognjen Milovanović Jan Kovačić (Lefou); Adalbert TurnerErvin Baučić Adam Končić (Maurice); Mila Elegović Danijela Pintarić (Peruška); Sandra Bagarić Vlatka Burić Dujmović (Gospođa Komoda); Vatroslav HrelecAdriana KlačarRuben Carović Mihael Kokot (Mrvica); Filip Hozjak Neven Stipčić (D'Arque); Lana BlaćeKristina Habuš Irena Raduka (Silly Girls) te Marta Simikić Hana Samardžić (djeca). Sudjeluju orkestarzbor i balet Kazališta Komedija.
 
Prevoditelji su Ivanka Aničić, Vanda Vujanić Šušnjar i Dražen Bratulić, a osim redatelja i koreografa Lea Mujića (kojem je ovo prva režija mjuzikla), te dirigenata Krešimira Batinića i Davora Kelića, autorski tim još čine scenograf Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, dok je oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek
 
Ulaznice su u prodaji na blagajnama Lisinskog i kazališta Komedija te online na lisinski.hr i ulaznice.hr.

 

Grupe (od 20 osoba i više), učenici, studenti i umirovljenici ostvaruju 20 % popusta. Članovi Knjižnica grada Zagreba, Nezavisni sindikat znanosti, sindikat MUP-a, pretplatnici Večernjega lista i Telegrama ostvaruju 10 % popusta. Za djecu starosti do 15 godina, u pratnji odrasle osobe (uz jednu ulaznicu kupljenu po punoj cijeni): 30 % popusta na cijenu ulaznice po djetetu, a djeca do 3 godine koja sjede u krilu roditelja imaju besplatan ulazak. Članovi sindikata Komedija ostvaruju 50 % popusta (max. 2 ulaznice po predstavi po članu i to samo za cijene 24 i 30 €). Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene odabrane kategorije ulaznice. Popusti na cijene ulaznica ostvaruju se na blagajni dvorane Lisinski. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Pisani prigovor moguće je poslati na adresu prigovor@lisinski.hr.