Događanja

14.
listopada 2021.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

MAJSTORSKI CIKLUS SO HRT-a:
SJEĆANJE
PHILIPP VON STEINAECKER, dirigent
BRANIMIR PUSTIČKI, violončelo
ALEXANDRA DOVGAN, klavir

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Hrvatska radiotelevizija
5,00 €
8,00 €
Ulaznice
5,00 €
8,00 €
Pijanistička senzacija
 
SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-a
PHILIPP VON STEINAECKER, dirigent
BRANIMIR PUSTIČKI, violončelo
ALEKSANDRA DOVGAN, klavir
 
Ruben Radica: Concerto abbreviato, za orkestar i obligatni violončelo
Ludwig van Beethoven: Koncert za klavir i orkestar u c-molu, op. 37
Anton Bruckner: 4. simfonija u Es-duru, WAB 104
 
Pijanistica zadivljujućeg talenta, Aleksandra Dovgan gošća je Simfonijskog orkestra HRT-a u prvome ovosezonskom Majstorskom ciklusu. Četrnaestogodišnja glazbenica školuje se na Središnjoj glazbenoj školi Moskovskog državnog konzervatorija, no iza sebe već ima pobjede ne prestižnim pijanističkim natjecanjima te nastupe u Marijinskom kazalištu, Berlinskoj filharmoniji, Concertgebouwu u Amsterdamu, Théâtre des Champs Elysées u Parizu, na Salzbuškom festivalu… U Zagrebu će tumačiti jedno od glavnih ostvarenja pijanističkog repertoara – Beethovenov Treći klavirski koncert.
 
Za pult Simfonijskog orkestra HRT-a vraća se maestro Philipp von Steinaecker koji je prošlu koncertnu sezonu otvorio veličanstvenom izvedbom Mahlerove Druge simfonije 'Uskrsnuće' u Maloj dvorani Doma sportova, a sada otvara novi Majstorski ciklus u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
 
Program na samome početku odaje počast skladatelju i akademiku Rubenu Radici, preminulom 28. srpnja u 91. godini. Skladatelj koji je „bez opterećenja tradicijom i socrealističkom estetikom pribjegao radikalnijim izražajnim sredstvima glazbene avangarde“ pisao je za različite izvođačke sastave, među ostalim i za orkestar i obligatni violončelo: Concerto abbreviato napisao je 1960., a dvije godine poslije u Sarajevu ga je praizvela Sarajevska filharmonija uz violončelista Vladimira Antoleka i dirigenta Teodora Romanića. Ovaj put dionicu violončela tumačit će vođa dionice violončela Simfonijskog orkestra HRT-a Branimir Pustički.
 
Anton Bruckner svoju je Četvrtu simfoniju revidirao tijekom gotovo dvadeset godina, a rezultat je barem sedam autentičnih verzija. Ipak, to je postala njegova najpopularnija simfonija, nastala na vrhuncu romantizma. I sam ju je nazivao Romantičnom, a da je razmišljao i o određenom programu svjedoči pismo dirigentu Hermannu Leviju iz 1884.: „U prvome stavku, nakon cjelonoćnog sna, rog najavljuje dan, drugi stavak je pjesma, treći stavak lovački trio, glazbena zabava lovaca u šumi". Simfonijski orkestar HRT-a i maestro Steinaecker izvode verziju iz 1888. godine.
Izravni prijenos koncerta je na Trećem programu Hrvatskoga radija.
 
Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje COVID potvrde (u elektronskom ili pisanom obliku) ili uz antigensko testiranje i identifikacijski dokument. Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kn moguće je obaviti na dan koncerta od 17:30 do 19 sati u prostorima Lisinskog uz predočenje ulaznice za navedeni koncert.
Za koncerte iz Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer moguće je nabaviti isključivo pojedinačne ulaznice, i to po cijeni od 40 i 60 kuna. Umirovljenicima, učenicima, studentima i skupnim posjetima (više od 15 ulaznica) odobravat će se popust od 40 %, a osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, popust od 50 %. Pretplatnici Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta.