Događanja

24.
veljače 2022.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

MAJSTORSKI CIKLUS SO HRT-a:
STIHOM DO GLAZBE
GYÖRGY GYÖRIVÁNYI RATH, dirigent
JELENA KORDIĆ, mezzosopran

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Hrvatska radiotelevizija
5,00 € 37,67 kn
8,00 € 60,28 kn
Ulaznice
5,00 € 37,67 kn
8,00 € 60,28 kn
Za koncerte iz Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer moguće je nabaviti isključivo pojedinačne ulaznice i to po cijeni od 40 i 60 kuna preko mrežnih stranica lisinski.hr i ulaznice.hr ili na blagajni dvorane Lisinski. 
 
Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje EU digitalne COVID potvrde (u elektroničkom ili pisanom obliku) i identifikacijske isprave. Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kn moguće je obaviti na dan koncerta od 17:30 do 19 sati u prostorima Lisinskog uz predočenje ulaznice za koncert. Nošenje zaštitnih maski je obvezatno. Ukoliko niste spremni snositi trošak testiranja ili nemate važeću Eu digitalnu COVID potvrdu, molimo da ne kupujete ulaznicu jer iz tih razloga povrat novca za kupljene ulaznice neće biti moguć, kao ni u slučaju pozitivnog COVID testa. Povrati sredstava za kupljene ulaznice mogući su samo u slučaju otkazivanja događaja.
 
STIHOM DO GLAZBE
SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-a
GYÖRGY GYÖRIVÁNYI RATH, dirigent
JELENA KORDIĆ, mezzosopran
 
Program:
Robert Schumann: Manfred, uvertira
Dora Pejačević: Četiri pjesme za glas i orkestar
Petar Iljič Čajkovski: Romeo i Julija, uvertira-fantazija
Franz Liszt: Tasso, lamento e trionfo, simfonijska pjesma 
 
Dora Pejačević, kao istinska predstavnica glazbene moderne, dala je svoj doprinos pjesmama za glas i orkestar u vrijeme kada je ta glazbena vrsta bila najaktualnija, početkom 20. stoljeća, utjelovljujući stihove Karla Henckella, Rainera Marie Rilkea i Karla Krausa ugođajima rastanka, čežnje, noći i prirode. Tumačit će ih mezzosopranistica Jelena Kordić, koja nakon angažmana u dresdenskoj Semperoper i Državnom kazalištu u Braunschweigu, djeluje kao članica Nacionalnog kazališta iz Mannheima te ostvaruje nastupe diljem Europe.
 
Program predvodi maestro György Györiványi Ráth koji se nakon četiri sezone vraća pred Simfonijski orkestar HRT-a podsjećajući, uz ostalo, na dosege svojega sunarodnjaka Franza Liszta. U simfonijskoj pjesmi Tasso, lamento e tronfo, Liszt se nadahnuo Goetheovim i Byronovim prikazima života karizmatičnog talijanskog pjesnika, no, kako je otkrio, privukao ga je ponajviše Tassoov buran i konfliktan duh, te mu je odao počast kao umjetniku i mučeniku.
 
Unutarnji konflikti mučili su i Manfreda, glavnog protagonista istoimene dramatske poeme s nadnaravnim elementima Lorda Byrona, a našli su glazbeni prikaz u popratnoj glazbi Roberta Schumanna, za koju je skladatelj Hugo Wolf ustvrdio kako sadrži samu bit drame. Uvertiru je Schumann skladao u vrijeme vlastitih patnji, mučen unutarnjim glasovima i halucinacijama.
 
Djela Williama Shakespearea bila su pak u više navrata nadahnuće Petru Iljiču Čajkovskom, pa tako i tragedija Romeo i Julija. Iako označenu kao 'uvertira-fantazija', oblikovao ju je kao simfonijsku pjesmu u kojoj se snažno sukobljavaju teme zavađenih obitelji Capuleti i Montecchi, te zaljubljenih Romea i Julije, tvoreći remek-djelo intenzivne dramatike i zadivljujuće ljepote.
 
Umirovljenicima, učenicima, studentima i skupnim posjetima (više od 15 ulaznica) odobravat će se popust od 40 %, a osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, popust od 50 %. Pretplatnici Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta. Za koncerte iz ciklusa Kanconijer pretplatnici ciklusa Sfumato i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta.