Novosti

14. studenoga 2023.

Božanstvena demonstracija superiornosti violinističke ikone Joshue Bella

Ciklus 'Lisinski subotom' 11. studenoga u dvorani ispunjenoj do posljednjega mjesta ugostio je 'čarobnjaka violine' Joshuu Bella i NDR Elbphilharmonie Orchester, kojim je ravnao šef dirigent Alan Gilbert.
 
Legendarni violinist, kojeg je domaća publika već imala čast čuti 2013. i 2019. godine, (i ovaj put) očarao je cijeli Lisinski izvedbom Koncerta za violinu i orkestar u D-duru Petra Iljiča Čajkovskoga uz jedan od najprestižnijih njemačkih orkestara, NDR Elbphilharmonie Orchester. Jednako dojmljiv nastup pružio je Orkestar izvedbom grandiozne Pete simfonije Gustava Mahlera, kojom je ravnao Alan Gilbert.
 
„Dobro je povremeno se osjećati članom svjetske obitelji koja uživa najveće blagodati današnjega glazbenoga svijeta. Da nema ciklusa Lisinski subotom, to ne bi bilo moguće, a upravo je ova sezona prvim jesenskim koncertima baš pomazila brojnu zagrebačku publiku“, tim je riječima naša ugledna muzikologinja Jagoda Martinčević započela svoj komentar ovoga koncerta na kojem je gostovao „još jedan u nizu najboljih (orkestara) u Europi“, referirajući se i na koncerte Bečkih simfoničara i Drezdenske filharmonije, koji su održani prošloga mjeseca u sklopu Ciklusa. 
 
„Besprijekorni solistički nastupi šlag su na torti Orkestra, bilo da je riječ o sjajnoj trubi ili rogu, a ništa manje blještavi i sjajni nisu bili komorni trenuci gudača. Gilbert u Mahlerovoj Petoj nije samo radio na trima cjelinama nego je povukao luk od samoga početka do kraja, tvoreći skladnu cjelinu u inače fragmentarnom djelu. A orkestar je njegovu priču spremno prihvatio i interpretirao. Zato je dobro da u Lisinskome možemo čuti i ovakve orkestre, čije muziciranje ispuni dvoranu onako kako to nemamo prilike često čuti.“ Dario Poljak, Sedam dana glazbe
Prva violina svijeta, kako često nazivaju Joshuu Bella, bio je, prema riječima Jagode Martinčević, „pravi magnet“ koji je očekivanja i prije svojeg dolaska podigao do neslućenih visina:
 
„Ta se glazba jednostavno ne može ni bolje ni ljepše svirati od nevjerojatno tankoćutne i bravurozne Bellove interpretacije koja uopće ne odaje bogato iskustvo virtuoza djelujući teško opisivom magijom prvoga susreta. Bell je zvijezda ovjenčana svim mogućim nagradama pa i Grammyjem, svira najrazličitiju glazbu od klasične do suvremene, glumi i na filmu, a uz sve to pravi je ambasador i glazbe drugih kultura izvan europske smatrajući je dijelom 'zajedničkog tla'.“ Jagoda Martinčević, Jutarnji list
„Interpretacija Joshue Bella obilježena je vrhunskim sviranjem koje ne ostavlja prostora pogreškama.“ Dario Poljak, Sedam dana glazbe
Maestro Alan Gilbert prvi je Njujorčanin koji je bio šef dirigent Njujorške filharmonije, a danas je, osim šefa dirigenta NDR Elbphilharmonie, počasni dirigent Kraljevske filharmonije u Stockholmu i glavni gostujući dirigent Tokijskoga metropolitanskog simfonijskog orkestra.
 
„Maestro snažne geste oslobađa vrhunce svojeg današnjeg orkestra, potrebne i prisutne za izvedbu mozaika glazbene mašte Gustava Mahlera. Ovaj put bila je to Peta simfonija u cis-molu s obožavanim Adagiettom, stavkom koji se proslavio izvan koncertnih dvorana zahvaljujući Viscontijevu filmu „Smrt u Veneciji“ prema romanu Thomasa Manna. Ni jedna druga glazba nije na taj način ujedinila tri umjetnička izraza postavši svojinom najrazličitije publike. Gilbert i sjajni Hamburžani izveli su je nadahnuto, moćno i dirljivo.“ Jagoda Martinčević, Jutarnji list 
Nakon koncerta, u predvorju Velike dvorane, u vrlo zanimljivu razgovoru s Branimirom Pofukom, Joshua Bell i maestro Alan Gilbert pokazali su svoju karizmatičnost i šarm istinskih umjetnika i izvan svjetla pozornice. 
 
Foto: Tomislav Jagar