Novosti

14. lipnja 2024.

Carmina Burana u senzacionalnoj plesnoj izvedbi!

Jedno od najpoznatijih klasičnih djela na svijetu nadahnulo je istaknutoga koreografa Edwarda Cluga na dojmljivo i poetično djelo koje 27. listopada u Lisinskom izvodi ugledni ansambl Baleta njegove matične kuće – Slovenskoga narodnog gledališča Maribor.
 
U suvremenoj baletnoj viziji Edwarda Cluga, Orffovo remek-djelo, scenska kantata Carmina Burana promišljanje je o ljudskom stanju s naglašenom povezanošću s nasljeđem i našim mjestom u svijetu.
 
Kako sam Clug navodi u svojoj koreografskoj bilježnici: „Pokretačka snaga koreografije koja prati sadržaj različitih tekstova iz srednjovjekovnoga rukopisa paralelizam je između ciklusa prirode, posebice tijekom njezina proljetnoga buđenja, te ljudskoga života i požude. Upravo buđenje žudnje u mladom tijelu koje žudi za zabranjenim i nedostižnim (plodom) predstavlja pokretnu napetost putovanja kroz dvadeset i četiri 'pjesme'.“ 
 
Trideset vrhunskih baletnih umjetnika SNG-a Maribor u poeziji pokreta na uistinu poseban način uvući će posjetitelje Lisinskog u rotirajući krug života (kolo sreće) spontanim ritmičkim impulsima od kojih je nemoguće odmaknuti pogled i duboko ih ne proživjeti. 
Carmina Burana kakvu treba doživjeti!
 
Za scenografiju je zadužen Marko Japelj, kostimograf je Leo Kulaš, a majstor rasvjete Tomaž Premzl.
 
Ulaznice za izvedbu dostupne su na blagajnama Dvorane Lisinski te online na lisinski.hr i ulaznice.hr.