Novosti

22. studenoga 2021.

"Dani Orisa" razvili su se u važan arhitektonski i društveni događaj koji se ne propušta

Prošloga vikenda, 20. i 21. studenoga, u Velikoj dvorani je održan 21. Međunarodni festival arhitekture "Dani Orisa" uz predavanja uživo i online prijenos.
 
Prošloga vikenda, 20. i 21. studenoga, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održan je 21. Međunarodni festival arhitekture Dani Orisa uz predavanja uživo i online prijenos. 
 
Manifestacija Dani Orisa započela je 2001. godine u Maloj dvorani Lisinskog, a do danas se razvila u ne samo arhitektonski, već i društveni događaj od velikog značaja za Hrvatsku i šire. 
 
I ove su godine organizatori iz Oris kuće arhitekture u Lisinski doveli zanimljive i istaknute ličnosti s područja arhitekture različitih generacija i usmjerenja, kao i stručnjake s drugih područja. 
 
Široka paleta ovogodišnjih predavača sezala je od ikone moderne arhitekture Tadaa Anda, legende suvremene arhitekture Àlvara Siza do mlade nade nizozemske arhitekture Donne van Milligen. 
 
Ovogodišnji Dani Orisa popratili su i globalni uspjeh španjolske arhitekture kroz radove biroa Carlosa Ferratera, procvat nizozemske arhitekture, a prikazani su i radovi tajlandskog arhitekta Boonserma Premthade. Čileansku arhitekturu predstavio je Emilio Marín, a brazilski su radovi bili djelo arhitekta Marka Brajovića, porijeklom iz Hrvatske. 
 
Na Danima Orisa tradicionalno su sudjelovali i arhitekti iz Hrvatske i Slovenije, kao i stručnjaci s područja građevinarstva te teorije i povijesti arhitekture. 
 
Ovogodišnju Nagradu ORIS za izuzetan doprinos arhitekturi primio je renomirani švicarski arhitekt Valerio Olgiati. 
 
Uzbudljiva dva dana Međunarodnog festivala arhitekture u Lisinski su privukla brojne posjetitelje iz Hrvatske i okolnih zemalja, stručnjake i zaljubljenike u arhitekturu, koji su s velikim zanimanjem pratili izlaganja, kao i brojne izložene radove u predvorju Velike dvorane.