Novosti

1. prosinca 2021.

John Malkovich u dosad neviđenom performansu "The Music Critic"

U Zagreb dolazi hollywoodska legenda John Malkovich, koji će 4. prosinca u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog ući u ulogu glazbenog kritičara i uputiti neke od najneugodnijih kritika svjetskim remek-djelima i skladateljima.
 
Svi smo mi kritičari amateri. Neki kritiziraju češće, neki rjeđe. Jedni su se usavršili u samokritici, a drugi kritiziraju sve oko sebe. S druge strane, postoje i oni ljudi kojima je kritika u opisu posla. 
 
Dužnost kritičara je biti objektivan, a opet kritičar je samo čovjek, koji je u biti subjektivan. Tu opreku nije uvijek lako staviti u balans, ali je nužno kako bi se taj, često nezahvalan posao, obavljao na najbolji mogući način. 
O kritici se najčešće govori kada je riječ o umjetnosti. Ukusi su različiti, kako kod publike tako i kod kritike, pa se tako zna dogoditi da se o istom djelu lome koplja te mu se jedni dive, a drugi su zgroženi onim što su vidjeli ili čuli.
 
Zagrebačka publika uskoro će uživati u dosad neviđenom performansu 
 
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog imat će prilike 4. prosinca ugostiti posebno oštrog "glazbenog kritičara" u dosad neviđenom nastupu, veliko glumačko ime - John Malkovich
U humorističnom performansu, koji je nastao prema ideji Alekseya Igudesmana, poznatog violinista, skladatelja, dirigenta i glumca, Malkovich ulazi u ulogu nekih od najzlobnijih kritičara. S obzirom na glumački životopis, koji obuhvaća širok spektar teških i loših likova, njegov izbor za tu ulogu potpuno je razumljiv i možemo očekivati da će s lakoćom publiku uvjeriti da je glazba Beethovena, Chopina i Prokofjeva zamorna i turobna, da je Brahms "netalentirano kopile", a Claude Debussy "jednostavno ružan".
 
Kultura je uvijek u modi 
 
Zagreb se može ponositi što će biti domaćin predstave koja uključuje ovako veliko glumačko ime, ali i glazbenike poput pijanista Hyung-Ki Jooa, koji sviraju neke od najpoznatijih skladbi u povijesti.
Ovaj glazbeno-scenski performans spoj je teatra, glazbe i komedije u kojem će Malkovich iznijeti mnoge uvredljive komentare inspirirane drastičnim primjerima iz "Leksikona glazbenih uvreda" Nicolasa Slonimskog. Malkovich kao glazbeni kritičar izgovara pojmove poput “neprirodna” ili “odvratna” glazba za neke od povijesno najvećih glazbenih djela, ali žanr komedije jasno daje do znanja kako takvim istupima on ne drži stranu onim glazbenicima koji glazbene kritičare doživljavaju kao najveće neprijatelje, niti mu je cilj ikoga omalovažiti ili uvrijediti, nego osvijestiti da postoje ljudi kojma se nešto što se smatra remek-djelom jednostavno ne sviđa. 
 
Čak i The Music Critic ima kritike 
 
Malkovich je u razgovoru s novinarima u povodu najave ovog projekta istaknuo kako s kritikama nema problema i kako misli da bi kritičari upravo trebali raditi posao za koji su plaćeni, dakle - kritizirati.
S druge strane, često je u raznim intervjuima tijekom dugogodišnje karijere izjavljivao da kritike koje se odnose na njegov rad ne čita, ali se u kontekstu ovog projekta pokazalo da je itekako upućen u kritiku koja mu je stigla iz Turske. Naime, turski redatelj, kritičar i glumac Nedim Saban u svojoj je kritici ove predstave napisao da je prekasno deportirati Malkovicha iz te zemlje budući da je već otišao, ali da preklinje tamošnje vlasti da mu više nikad ne dopuste nastup s tom predstavom, koju je nazvao jadnom.
Budući da američki glumac sličan “okrutni” rječnik koristi u predstavi, ovakva se kritika prigodno može upotrijebiti kao dio promocije, no ipak na većini lokacija na kojima je odigrana pokupila je ovacije i publike i kritike. Takve reakcije svakako su bile jedan od razloga da baš tu predstavu tvrtka INA svojim zlatnim sponzorstvom uvrsti na popis kulturnih projekata koje želi podržati. 
 
Tko je John Malkovich? 
 
John Malkovich glumio je u više od 70 filmova te je dva puta bio nominiran za Oscara. Poznat je kao osebujan umjetnik koji pomno bira role u kojima će se pojaviti i ne samo zato što je već godinama u situaciji da si to može priuštiti nego zato što je sklon slojevitijim i zahtjevnijim ulogama koje mu omogućavaju istraživanje vlastitih dubina te pomicanje granica.
Iako je jedan od najcjenjenijih glumaca, mnogo ga je godina privlačila ideja da se okuša i kao producent i redatelj, u čemu je također polučio uspjeh. Međutim, nemiran, poduzetnički duh motivirao ga je da se realizira i u raznim drugim vodama, a najuspješnijim izvan filma pokazao se u dizajniranju. 
 
Upravo taj stav i status koji uživa u filmskom svijetu bio je razlog zbog kojeg su mnogi bili vrlo iznenađeni nakon što je prihvatio ulogu Herculea Poirota, najpoznatijeg svjetskoga književnog detektiva, kojeg je stvorila spisateljica Agatha Christie. Ali to je John Malkovich - nepredvidljiv i neponovljiv. Ulogu je maestralno odigrao u okviru serije The ABC Murders i okrenuo se novim izazovima. Između ostalih i ovom projektu, zbog kojeg dolazi u Zagreb. 
 
(Izvor: 24sata.hr)