Novosti

21. studenoga 2022.

Koncertom protiv diskriminacije u glazbi

Problem diskriminacije u glazbi tematizirao je koncert 19. studenoga održan u sklopu ekskluzivnog ciklusa "Lisinski subotom" - "Glazba potlačenih". Studenti Muzičke akademije u Zagrebu promišljali su o toj temi i izveli djela skladatelja mahom iz 20. stoljeća.
 
Zbog boje kože, roda, spola, vjeroispovijesti i seksualne opredijeljenosti u svojem su životu patili manje poznati skladatelji Lucien Lambert i Dana Suesse te poznatiji Schönberg i Bernstein. Usto ih povezuje i američki kontinent na kojemu su stvarali.

- Došli smo dakako do SAD-a u kojem je policijsko nasilje, što smo gledali tijekom Trumpove vladavine, doista eskaliralo, a ondje se dovodi u pitanje i današnja glazbena naobrazba, zastupljenost manjina, žena i potlačenih slojeva društva, rekao je šef-dirigent Simfonijskog orkestra Muzičke akademije Mladen Tarbuk

- Dan smo nakon Vukovara, pa se lijepo uklopila poruka pomirdbe, tolerancije, uključivosti svih skupina koju je nama najprimjerenije izraziti  glazbenim sredstvima, istaknuo je dekan Muzičke akademije Igor Lešnik

Kao dirigenta su pozvali američkog maestra, nekadašnjeg Bernsteinova učenika, Richarda Rosenberga.

- Bez obzira na to jeste li religiozni, glazba se obraća preživjelima i moli za međusobno uvažavanje i mir. Ovo je krik protiv bilo kakve potlačenosti, da doista živimo kao braća i sestre, rekao je dirigent Rosenberg.

Žene kao skladateljice donedavno su izazivale "čuđenje u svijetu".

- Čak i kod nas i u svijetu žene su oduvijek nažalost bile potlačene u glazbi, zato se koncert i nazvao "Glazba potlačenih", rekla je Petra Akrap, studentica 4. godine klavira.

- Jako suosjećamo s glazbom, obje se bavimo, odnosno ulazimo u suvremenu glazbu i ovdje smo se dosta približile, dodala je Katarina Nera Biondić, studentica 5. godine klavira.

O temi su izravnije progovorila zborska djela Preživjeli iz Varšave i Chichesterski psalmi s kontratenorom kao solistom, za koje je zbor pripremila nova prorektorica Zagrebačkog sveučilišta za umjetničke studije.

- Mislim da je za odgoj mladih ljudi ova tema nešto što prožima svakodnevicu, pa oni kroz glazbu imaju mogućnost o tome razmisliti, smatra prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Jasenka Ostojić.

Ovacijama je ispraćen ovaj vrijedni studentski naraštaj kojemu je to dobra priprema za praizvedbu opere Amfitrion Borisa Papandopula koja ga očekuje na proljeće u zagrebačkom HNK. 
 
Izvor: Jana Haluza, HRT
Foto: Tomislav Jagar