Novosti

31. ožujka 2022.

Laibachov spektakl i spoznaja o narodu

U subotu, 2. travnja očekuje nas ono što se davno trebalo dogoditi: jedna od najposebnijih skupina u povijesti i njemački dramatičar i pjesnik Heiner Müller.
 
Laibach će u Lisinskom s gostima, prvi put u Hrvatskoj, predstavom Wir sind das Volk (Mi smo narod) uprizoriti nešto manje od dva sata domoljubne zabave. "Čim se pojavi riječ Volk (narod, puk, nacija) postajem sumnjičav", objasnio je Heiner Müller 1990. godine, na čijim je tekstovima temeljen ovaj jedinstveni projekt. 
 
Premijera je održana u kazalištu HAU u Berlinu (Hebbel am Ufer) 8. 2. 2020., nakon čega su uslijedile još dvije izvedbe, prije nego što je epidemija obustavila projekt. 
 
Prije zagrebačkog nastupa, Laibach je imao četiri izvedbe pred berlinskom publikom.
U Lisinskom su gostovali prije pet godina pred punim gledalištem, a na pitanje što publika ovaj put može očekivati, kažu: "Publiku u Lisinskom očekuje vizualni i sadržajni spektakl laibachovskih dimenzija. Plus naravno gola istina o pojmu naroda!" 
 
Poznato je da ova kultna avangardna grupa voli pomicati granice, pomaknuli su ih i kao prvi strani bend koji je nastupio u Sjevernoj Koreji. Izazov da sudjeluju u ovoj mješavini kazališta i koncerta ih je oduševio uz komentar: "Takve bismo stvari trebali raditi češće, onda bi nam obični koncerti postali veliki izazov." 
 
U ovom jedinstvenome mjuziklu raskošne produkcije, koja uključuje atraktivne videoprojekcije, sudjeluju Mina Špiler, Katarina Stegnar, Cveto Kobal, Sašo Vollmaier, Vier Personen Quartet, The Stroj i njegova svetost Peter Mlakar. 
 
Ulaznica još ima na blagajnama Lisinskog te online OVDJE.