Novosti

20. listopada 2020.

Lisinski obilježava Svjetski dan flamenca

Udruga za promoviranje španjolske umjetnosti i kulture Alma u suradnji s Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog 17. studenoga organiziraju 8. izdanje Flamenco Festivala Zagreb.
 
U povodu desete godišnjice UNESCO-va proglašenja flamenca nematerijalnom svjetskom baštinom, 8. Flamenco Festival Zagreb ove je godine pripremio jednodnevni festivalski program koji će, unatoč pandemiji, okupiti umjetnike iz Španjolske, Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Uživo, ali i zahvaljujući modernim tehnologijama, kroz pjesmu, ples i gitaru proslavit će ovu veličanstvenu andaluzijsku umjetnost.                      
 
Iako je zbog pandemije mobilnost međunarodnih umjetnika otežana, zahvaljujući novim tehnologijama, u Lisinskom će virtualno nastupiti dvojica iznimnih gitarista. Dugogodišnji prijatelj festivala, sarajevski virtuoz Mirza Redžepagić te cijenjeni Valle Monje iz španjolskog Jerez de la Frontera. Svaki na svoj način, poštujući svoje naslijeđe, odat će počast flamencu i majstorima flamenco gitare.

U dosad neviđenom izdanju, slovenski plesač Mitja Obed svojim će nastupom dati hommage velikim plesačima i pjevačima flamenca s kraja 19. i početka 20. stoljeća.  
 
Na festival se vraća proslavljena mađarska umjetnica Maria Keck, poznata po svom plesnom izričaju zahvaljujući kojem je dosad nastupila na brojnim svjetskim pozornicama, od Španjolske do Japana. Zajedno sa slovenskim pijanistom Tomažom Pačnikom, zagrebačkoj publici dočarat će kako se flamenco i klavir dobro slažu.

Kao debitant ove će se godine festivalskoj publici predstaviti riječki gitarist Teo Mandžuka, ujedno najmlađi hrvatski flamenco gitarist koji iza sebe već ima album s autorskim skladbama. 
 
Pokrovitelji festivala su Grad Zagreb i Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske.
 
Ulaznice po cijeni od 60 kn dostupne su na blagajnama Lisinskog te na www.ulaznice.hr.