Novosti

10. svibnja 2023.

Lisinski subotom: ukrajinski pijanistički virtuoz uz Simfonijski orkestar iz Lihtenštajna

U subotu, 20. svibnja, na posljednjem ovosezonskom koncertu ciklusa 'Lisinski subotom' gostuje Simfonijski orkestar iz Lihtenštajna s dirigentom Dawidom Runtzom i ukrajinska pijanistička zvijezda Dmytro Choni koji će se publici predstaviti Koncertom za glasovir i orkestar u As-duru lihtenštajnskoga skladatelja Josefa Gabriela Rheinbergera.
 
Dmytro Choni – ukrajinski virtuoz počeo je svirati glasovir sa samo četiri godine, a pozornost svjetske javnosti privukao je nastupima na najprestižnijim međunarodnim natjecanjima (Paloma O'Shea Santander International Piano Competition 2018., the Leeds International Piano Competition 2021., Bösendorf USASU 2019.), dok je prošle godine osvojio brončanu medalju na prestižnom The Cliburn natjecanju koje se održava svake četiri godine u SAD-u. 
 
Kao solist nastupa s čuvenim orkestrima, poput Kraljevskog filharmonijskog orkestra Liverpoola, Simfonijskog orkestra grada Fort Worth, Simfonijom grada Phoenixa i drugima te surađuje s dirigentima kao što su Andrew Manze, Marin Alsop, Nicholas McGegan, Yaron Traub, Baldur Brönnimann, Pablo González, Oksana Lyniv, Lucas Macías Navarro... 
"Rijedak je glazbenik s tako prirodnim osjećajem za rubato, ekspresivno davanje i preuzimanje tempa, kao i boju i teksturu." Dallas Morning News
Nastupa i kao komorni glazbenik te surađuje s ansamblima Quiroga, Quartetto di Cremona, Calidore String Quartet, Bečkim komornim orkestrom, kao i violinistima Rudensom Turkuom, Jackom Liebeckom, Andrejem Bielowim, Mari Samuelsen i drugima.
Godine 2020. izdavačka kuća Naxos objavila je njegov debitantski i izuzetno hvaljen album s djelima Debussyja, Ginastere, Ligetija i Prokofjeva, kojemu je časopis Pizzicato dodijelio nagradu Supersonic Award.
“Njegova umjetnost fraziranja, lirizam, nijansiranje i savršena kontrola dinamike, prozračnost i, po potrebi, čudesna virtuoznost su izvanredni. Njegov pijanizam stoga uvijek zrači aurom najvišega umjetničkog cilja i najfinije osjećajnosti.” Pizzicato
Uz Rheinbergerov Koncert, Simfonijski orkestar iz Lihtenštajna pod ravnanjem miljenika zagrebačke publike – Dawida Runtza izvest će i Koncertnu uvertiru Karola Szymanowskoga te Prvu simfoniju u D-duru Gustava Mahlera. 
 
Nakon koncerta na pozornici će uslijediti razgovor s maestrom Dawidom Runtzom i pijanistom Dmytrom Chonijem. 
 
Ulaznice za koncert, po cijenama od 26,54 do 38,49 €, dostupne su na blagajnama Lisinskog te online OVDJE
 
Foto: Lisa-Marie Mazzucco