Novosti

26. studenoga 2020.

Madama Butterfly u režiji Dražena Siriščevića u riječkom HNK-u proglašena najboljom operom prošle sezone

Već šestu godinu zaredom, publika riječkoga HNK odlučuje o najboljim umjetničkim ostvarenjima u protekloj sezoni. Najboljom predstavom u opernom programu, kojoj je dodijeljena Nagrada Boris Papandopulo, proglašena je Madama Butterfly Giacoma Puccinija, pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa u režiji Dražena Siriščevića.
 
Madama Butterfly ovim se uprizorenjem vratila na riječku pozornicu nakon deset godina, a Dražen Siriščević njome se prvi put predstavio u Rijeci kao operni redatelj. 
 
Publika je kroz Siriščevićevu režiju nepogrešivo prepoznala očaravajuću, sentimentalnu i toplu liriku ovog Puccinijeva djela koje predstavlja potresnu priču o tragičnoj ljubavi mlade Japanke prema lakomislenom američkom časniku. Kostimografiju za predstavu radio je Juraj Zigman, a scenografiju Slaven Raos
 
Riječka sopranistica Anamarija Knego za ulogu Cio-Cio San nagrađena je Nagradom publike Štefanija Lenković za najbolju žensku opernu ulogu, a govoreći o suradnji s redateljem Draženom Siriščevićem za Novi list, nije krila svoje poštovanje i oduševljenje:
„Za gospodina Dražena Siriščevića malo je reći da je gospodin. On je jedna od rijetkih osoba koje imaju prekrasnu dušu i veliku ljubav prema onome što radi. Svijet bi bio ljepši kad bi se opet ulagalo u kulturu i obrazovanje mladih i uzdizalo ih se iz ove mučne stvarnosti. Na sreću, gospodin Dražen imao je taj privilegij i sad je u mogućnosti to svoje ogromno znanje prenositi mlađim generacijama. A meni je iznimna čast što to mogu upijati i učiti. Zrači zaraznom energijom vedrine i topline da jednostavno ništa uz njega nije teško. On je osoba koja u meni budi duboko poštovanje.“ 
 
Anamarija Knego ove je godine primila istu nagradu i za ulogu Kleopatre u opernoj predstavi Julije Cezar u Egiptu - iznova.