Novosti

7. prosinca 2021.

Medij G. C. Menottija gledat će ljubitelji opere širom svijeta

Operu Medij Gian Carla Menottija sutra, 9. prosinca u 20 sati pratit će gledatelji širom svijeta u isto vrijeme kada i publika u gledalištu Male dvorane Vatroslava Lisinskog.
 
Na platformi OperaVision opera Medij pod ravnanjem Josipa Šege i u režiji Caterine Panti – Liberovici bit će dostupna milijunima gledatelja na live streamu koji će se moći pratiti na službenoj YouTube stranici OperaVisiona putem poveznice OVDJE.
Video će biti dostupan do 9. lipnja 2022. godine. 
 
OperaVision financira se iz programa Europske komisije Kreativna Europa te promiče opernu umjetnost koristeći nove tehnologije. 
 
"Projekt OperaVision omogućio je Operi Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu puno veću vidljivost u europskom kazališnom prostoru. Naime, izvedbe hrvatskih opera Ero s onoga svijeta i Nikola Šubić Zrinjski u sklopu projekta OperaVision omogućile su predstavljanje naše glazbene baštine u cijelome svijetu, a sjajne reakcije gledatelja s različitih kontinenata ponajbolje svjedoče o važnosti ovoga projekta. Izvedba opere Turandot naglasila je visoku umjetničku kvalitetu zagrebačke Opere i upravo kroz OperaVision postavila je u rasporede prestižnih europskih opernih kuća. To mjesto ćemo svakako potvrditi i prezentiranjem naše posljednje repertoarne uspješnice, opere Medij kroz online platformu OperaVision", rekla je intendantica Dubravka Vrgoč. 
 
Medij je kratka tragična opera u dva čina za koju je glazbu i libreto napisao Gian Carlo Menotti. Ova glazbena tragedija tematizira spiritizam i govori o lažnoj vidovnjakinji čiji iznenadni susret s nepoznatim dovede do kaosa i ubojstva, a sve je dočarano snažnom glazbom nalik dramskom recitativu napisanom za orkestar od četrnaest glazbenika.
U svojem je libretu Menotti, prema vlastitim riječima, prikazao igru ideja koje opisuju tragediju žene ukliještene između dvaju svjetova: stvarnosti koju ne može potpuno shvatiti i nadnaravnog svijeta u koji ne može vjerovati. 
 
Posjetitelji operu mogu pogledati u Maloj dvorani i u srijedu, 15. prosinca.
 
MEDIJ – 9. PROSINCA 
 
DIRIGENT / Josip Šego
Redateljica / Caterina Panti - Liberovici
Scenograf / Roberto Boldini
Kostimografkinja / Alessandra Garanzini
Oblikovateljica svjetla / Chiara Lussignoli
Asistent redateljice / Leonard Lampert
 
FLORA / Dubravka Šeparović Mušović
MONIKA / Ivana Lazar
GOSPOĐA NOLAN / Margareta Matišić
GOSPOĐA GOBINEAU / Tamara Franetović Felbinger
GOSPODIN GOBINEAU / Ozren Bilušić
TOBY / Leonard Lampert