Novosti

19. lipnja 2024.

MIC KDVL nagrađuje finaliste međunarodnog saksofonističkog natjecanja Josip Nochta

Deset godina nakon prvog izdanja, od 15. do 20. lipnja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji održava se 4. natjecanje saksofonista starosti do 32 godine.
 
U tijeku je održavanje Međunarodnog saksofonističkog natjecanja Josip Nochta na Muzičkoj akademiji za koje će MIC KDVL nagraditi finaliste poklon-paketom naših notnih izdanja. 
 
Svaki od četiri kompleta sadržavat će sljedeća notna izdanja:
1)    Odak, Krsto: Divertimento za alt-saksofon i gudače, op. 66 
2)    Palanović, Dubravko: Doloroso za kvartet saksofona 
3)    Radica, Ruben: Četiri studije ustrajnosti za saksofonski kvartet 
4)    Tarbuk, Mladen: Neozbiljne (Božićne) varijacije za kvartet saksofona 
5)    Uhlik, Tomislav: Jazz sonatina za alt saksofon i glasovir 
 
MIC redovito donacijom svojih izdanja podržava spomenuto natjecanje. Tako smo, među ostalim, podržali i prošlo izdanje Natjecanja kada je umjetničko vodstvo Festivala u finale kao obaveznu skladbu uvrstilo Koncert za saksofon Borisa Papandopula, što je, dakako, omogućilo da izdanje dođe do velikog broja mladih saksofonista koji povodom Natjecanja u Zagreb dolaze sa svih strana svijeta, a iz Zagreba odlaze upravo s MIC-ovim partiturama.
 
Na 4. međunarodno saksofonističko natjecanje Josip Nochta, koje je ime dobilo po prvom profesoru klarineta i saksofona na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, kvalificiralo se 53 saksofonista koje ocjenjuju članovi stručnog ocjenjivačkog suda iz Hrvatske, Slovenije, Španjolske, Ujedinjenog Kraljevstva, Australije, Finske i Mađarske.
 
Kako je istaknuo umjetnički ravnatelj Natjecanja Dragan Sremec, „cilj ovog natjecanja je međunarodna promocija mladih talenata te promocija hrvatskih skladbi napisanih za saksofon.“
Tako su ove godine među zadanim skladbama djela dvojice hrvatskih autora, Eksperimenti na temu Erica Dolphyja (Crveni planet) Šimuna Matišića i Koncert za saksofon, gudače i čembalo Tomislava Uhlika.  
 
Jučer je u 3. izlučnom krugu nastupilo 10 polufinalista, a 20. lipnja u 18.30 uz Zagrebačku filharmoniju i maestra Ivana Josipa Skendera nastupaju četvorica finalista: to su Juan David Toro Martin iz Španjolske, Victor Cohilis iz Belgije, Danylo Dovbysh  iz Ukrajine i Giorgi Dzhushkariani iz Gruzije. Nakon njihovih nastupa, slijedi proglašenje pobjednika.
 
Pobjednika natjecanja, uz novčanu nagradu od 4000 €, očekuje alto saksofon SELMER Signature, paketi i pokloni koje su osigurali sponzori D'Addario, BG France, Sax Clinic i Brasseraj, Vandoren, Cantus i MIC te nastup sa Zagrebačkom filharmonijom i ostale nagrade.
 
Čestitke svim natjecateljima i sretno finalistima!