Novosti

20. svibnja 2022.

„Milka Trnina“ projektu „Animal Farm“ za izvedbu u Lisinskom

„Nagrada Milka Trnina“ je najveće priznanje u Republici Hrvatskoj na području izvedbene umjetnosti koje dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika za iznimna umjetnička postignuća u prethodnoj godini.
 
Ove će godine "Nagrada Milka Trnina" biti uručena dirigentu Tomislavu Fačiniju, za dirigiranje koncertom u ciklusu Zbora HRT-a "Sfumato", održanom prošle godine u crkvi Bezgrješnog srca Marijina na Jordanovcu. Na programu koncerta, u povodu 30. obljetnice smrti skladatelja, izvedena je Hrvatska misa Borisa Papandopula.
 
Stručni žiri, u sastavu Davor Reba, predsjednik, te Martina Gojčeta Silić, Srđan Čaldarović, Filip Fak i Aleksandar Jakopanec ove je godine odlučio dodijeliti i „Diplomu Milka Trnina“ projektu "Animal farm", operi-basni Igora Kuljerića koja je izvedena 27. studenoga 2021. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u sklopu ciklusa „Lisinski subotom“.
U izvedbi su sudjelovali Simfonijski orkestar, Mješoviti zbor i solisti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu pod ravnanjem Mladena Tarbuka i u režiji Krešimira Dolenčića.
Opera-basna "Animal farm" izvedena je u povodu 100. obljetnice zagrebačke Muzičke akademije, a umjetnički i produkcijski zajedničko je djelo triju zagrebačkih umjetničkih akademija: Muzičke akademije, Akademije likovnih umjetnosti, Akademije dramskih umjetnosti te Tekstilno-tehnološkog fakulteta.
 
„Diploma Milka Trnina“ dodjeljuje se za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini komornim, vokalnim, orkestralnim ili glazbeno-scenskim ansamblima. 
 
Nagrade će biti dodijeljene 26. svibnja u 12 sati u Novinarskom domu u Zagrebu. 
 
Foto: PIXSELL