Novosti

26. siječnja 2024.

Nakon koncerata ciklusa „Lisinski subotom“ ne propustite razgovore s umjetnicima

U više od 40 godina postojanja jednog od najprestižnijeg ciklusa klasične glazbe u Hrvatskoj, Dvorana Lisinski ugostila je stotine eminentnih umjetnika i ansambala koji su nakon spektakularnih nastupa u „Razgovoru s umjetnicima" s publikom dijelili svoja razmišljanja o brojnim temama.
 
Sljedeći koncert Ciklusa na rasporedu je 10. veljače, a u Lisinski dovodi Slovačku filharmoniju, uz gostovanje solista, našeg nagrađivanog pijanista Lovre Marušića, koji će sa šefom dirigentom Slovačke filharmonije Danielom Raiskinom nakon koncerta sudjelovati u Razgovoru s umjetnicima u predvorju Velike dvorane. Razgovor će voditi muzikologinja Bojana Plećaš Kalebota, dugogodišnja urednica i autorica u Glazbenim sadržajima Hrvatskoga radija.
 
Bojana Plećaš Kalebota članica je Hrvatskoga društva skladatelja te autorica brojnih osvrta i tekstova za kataloge i programske knjižice, kao i tekstova za nekoliko nosača zvuka u izdanju Cantusa, Orfeja i HRT-a te Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika. Dvaput je bila urednica i komentatorica izravnih prijenosa koncerata Last Night of the BBC Proms iz Royal Albert Halla u Londonu te je bila članica ocjenjivačkih sudova na izboru hrvatskoga kandidata za Euroviziju mladih glazbenika i Regionalnog natjecanja Lions Grand Prix.
Godine 2011. nominirana je za diskografsku nagradu Porin u kategoriji Najbolji arhivski tematsko-povijesni album klasične glazbe za izdanje Sepčić plays Gershwin.
 
U subotu, 24. veljače očekuje nas obljetnički koncert Zagrebačkih solista koji će u ciklusu Lisinski subotom svečano obilježiti 70. godišnjicu postojanja Ansambla, a kao gost nastupit će proslavljeni violinist Julian Rachlin
 
Nakon tog koncerta s umjetnicima će razgovarati još jedna naša poznata muzikologinja – Zagrepčanka Gordana Krpan, koja je diplomirala muzikologiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. dr. Eve Sedak. Od 1989. kao autorica surađuje na tadašnjem Radiju Zagreb, a od 1994. u stalnom je radnom odnosu na Hrvatskome radiju. Uređuje i vodi niz emisija, kao i izravne prijenose koncerata klasične glazbe. Kao autorica tekstova sudjelovala je u izdavanju niza nosača zvuka objavljenih u nakladi diskografskih kuća Croatia Records, Cantus, cpo te Fonda Lovro i Lilly Matačić.
 
Snimke Razgovora s umjetnicima možete pogledati na YouTube kanalu Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog