Novosti

4. listopada 2021.

Nenadmašni baletni ansambl Ukrainian Classical Ballet pleše Giselle u Lisinskom!

Ukrajinski baletni umjetnici već su oduševili publiku u Lisinskom rasprodanim izvedbama Orašara i Radio & Juliet te Carmen i Šeherezade, a ovaj puta dolaze otplesati jednu od najromantičnijih baletnih bajki o nevinoj ljubavi, izdaji i gorućoj strasti.
 
Prvaci i solisti ukrajinskih nacionalnih kazališta te nagrađivani baletni plesači predvođeni umjetnicima Ukrajine Olgom Golytsiom i Janom Vanjom, vodećim solistima baleta Nacionalne opere Ukrajine, 20. listopada na pozornici Lisinskog izvode jedinstvenu poetičnu i dirljivu priču koja pred plesače postavlja iznimno teške tehničke zahtjeve. 
 
Olga Golytsia završila je kijevsku Državnu koreografsku školu i od 2006. godine baletna je solistica nacionalne ukrajinske opere Taras Ševčenko. Nastupala je u Meksiku, Grčkoj, Italiji, Španjolskoj, Makedoniji, Danskoj, Francuskoj, Belgiji i drugim državama. Kao laureat više međunarodnih natjecanja, Olga je stekla ogromno iskustvo i usavršila izuzetno visoku razinu tehnike plesa, no vrijedi napomenuti da se talent baletnog plesača više otkriva u cijeloj izvedbi nego u zasebnom nastupu. S obzirom na to da balerina koja vodi predstavu, osim dobre tehnike, mora imati i glumački talent, jer sve predstave imaju semantičke izazove, za Olgu Golytsiu važno je ne samo plesati čisto, već gledatelju dočarati i dramu. Brojni obožavatelji diljem svijeta potvrđuju da je ona u tome osobito uspješna.Olga je trenutno jedna od najtraženijih i najpoznatijih balerina, no bez obzira na iskustvo, za nju je svaki izlazak na pozornicu velika odgovornost, koja, kako sama kaže, postaje svake godine sve veća zbog gledatelja koji dolaze vidjeti baš nju i zbog kojih ona nema pravo na pogrešku. 
 
Njezin kolega Jan Vanja koreografsku školu završio je u Pragu. Sudjeluje na brojnim međunarodnim festivalima klasičnog baleta te je u svojoj karijeri otplesao sve najvažnije i najveće baletne uloge gostujući na pozornicama Japana, Kine, SAD-a, Kanade, Argentine, Brazila, Južne Koreje, Indije, Libanona, Omana, Grčke, Njemačke, Francuske, Švicarske, Italije, Španjolske… Nepokolebljiva predanost klasičnom repertoaru potaknula je češkog plesača da karijeru nastavi u ukrajinskom kazalištu, gdje su zastupljeni najveći svjetski klasici poput Labuđeg jezera, Orašara, Don Quijotea i sl.Omiljeni balet Jana Vanje je Giselle u kojemu je prvi put odigrao solističku lirsku ulogu grofa Albrechta. Kao umjetnik drži da je uloga romantičnog junaka, koju često igra u raznim produkcijama, teža od uloga antagonista jer je puno zahtjevnije prenijeti romantične osjećaje nego negativne emocije. Jan se ističe među kolegama u baletnoj trupi Nacionalne opere svojom visinom, vitkošću i izrazitom fleksibilnošću, kao i fantastičnom karizmom i sposobnošću za rad: za njega ne postoje riječi ne mogu ili to je teško.
 
Bravurozne izvedbe baletnog ansambla Ukrainian Classical Ballet najljepših i najcjenjenijih baletnih predstava obišle su brojne zemlje, a plesni i kazališni spektakl Giselle publika će u Lisinskom moći gledati 20. listopada
 
Ulaznice su dostupne na blagajnama Lisinskog te OVDJE