Novosti

30. studenoga 2020.

Nezaboravna večer posebnog značaja u Lisinskom uz Il Giardino Armonico

U subotu je u sklopu ciklusa Lisinski subotom upriličena veličanstvena glazbena večer za koju su i umjetnici i posjetitelji dali sve od sebe da ne propuste!
 
U naprasno ušutkanom društvenom životu cijele Hrvatske, u subotu se Lisinskim orila barokna glazba na povijesnim instrumentima proslavljenog ansambla Il Giardino Armonico pod umjetničkim vodstvom legendarnog maestra Giovannija Antoninija, uz besprijekorne kolorature svestrane sopranistice Anne Prohaske
 
Izrazito raspoloženi umjetnici, kojima uz aktualne epidemiološke mjere nije nimalo bilo lako doći do Zagreba, vidljivo su bili željni nastupa i publike u ovim, i za kulturu, neizvjesnim vremenima. Nagrađivan program Serpent & Fire, sastavljen od kolaža virtuoznih arija i instrumentalnih djela baroknoga razdoblja nadahnutih afričkim vladaricama Didonom i Kleopatrom, izveli su s takvim užitkom i toliko dojmljivo da su većna samom početku večeri očarali publiku. Maestro Antonini u nekoliko se glazbenih djela zagrebačkoj publici predstavio i kao virtuozni svirač blok-flaute i barokne flaute. 
 
Oduševljena malobrojna publika u dvorani tek je nakon izvedena dva bisa „dozvolila“ umjetnicima da se povuku s pozornice, dok su u njihovom nastupu preko internetskog prijenosa uživo uživale stotine drugih zaljubljenika u klasičnu glazbu i bravurozne izvedbe. Gledatelji internetskog prijenosa mogli su u stanci između prvoga i drugoga dijela programa pratiti i razgovor s Annom Prohaskom i maestrom Antoninijem koji je snimljen u Lisinskom uoči subotnjeg koncerta. 
 
Uzbuđena i ganuta Anna Prohaska obratila se publici u nekoliko navrata, čak i uz nekoliko riječi na hrvatskome, iskreno zahvalivši publici na toplome prijamu koji je doživjela na svojemu prvom nastupu u Zagrebu i Hrvatskoj.