Novosti

9. studenoga 2021.

Obamin omiljeni pjevač Kurt Elling u Lisinskom briljirao s big bandom

Kurt Elling nastupio je u nedjelju u Lisinskom na 12. Zagreb Jazz Festivalu kao ovogodišnji dobitnik Grammyja, drugog za njega.
 
Osvojio ga je za album Secrets Are the Best Stories, a ima i novi, SuperBlue.
No, Ellingov koncert čvrsto je koncipiran bez obzira na trenutačna izdanja i nudi visokouglancani, žanrovski jasno utemeljen i glasom superioran know-how naklon tradiciji vokalnog jazza i big bandova.
Elling je u Zagrebu odradio pravi team-building s big bandom Udruženja jazz-muzičara Makedonije s kojim je održao samo jednu probu dan prije, ali su zazvučali kao da imaju puno pozornica iza sebe. Gledajući soliste na saksofonima i trubama, a i brojne puhače u orkestru, morali ste se zapitati koliko tu aerosola pršti na sve strane. Zato su u dvorani bili samo oni s COVID potvrdama, kao što je i publika nosila maske cijelo vrijeme sat i pol dugog koncerta.
 
"Dobra večer, Zagrebe, drago mi je da smo ponovo zajedno", rekao je Elling nakon uvodnog instrumentala.
"Možda ne znam puno riječi vašeg jezika, ali znam čvrsto swingati", bio je naputak za koncert na kojem se Elling svojski potrudio.
 
Noć prije nastupa na večeri pitao sam Ellinga je li mu problem za glas druženje prije koncerta? Nimalo, odgovorio je, a jasno se i čulo da njegov jaki baritom ne pati od nikakvih poremećaja jer je trenutačno u najjačim godinama, s pravom mjerom iskustva, snage i volje da pronosi šmekersku tradiciju vokalnog jazza na tragu Sinatre.
 
Zadnji dio nastupa donio je zanimljivu posvetu Johnu Coltraneu (Resolution), na čiji je instrumental napisao riječi. "Ne brinite, ne razumiju me ni u Americi", duhovito je najavio jer ne radi se o tekstu koji ima logičan smisao, nego niz impresija riječi i tonova tvori melodijski tok svijesti.
 
Elling je sve više nego što je dadaist, ali ovakvim nadogradnjama klasika, kao i u Dukeovoj baladi Lil Darlin, omiljeni mlađi jazz-pjevač Baracka Obame dokazuje da ima dovoljno duha kao pouzdani čuvar američke tradicije vokalnog jazza. 
 
Izvor: Hrvoje Horvat (Večernji list)
Foto: Davor Hrvoj