Novosti

27. lipnja 2024.

Orchestre des Champs-Élysées otvara sezonu 'Lisinski subotom'

Pod vodstvom jednog od najistaknutijih dirigenata današnjice, Philippea Herreweghea, Orkestar će 28. rujna u Lisinskom obilježiti 200. godišnjicu rođenja Antona Brucknera.
 
Orchestre des Champs-Élysées stekao je međunarodni ugled kao prvi francuski orkestar koji glazbu izvodi na autentičnim instrumentima, a ponajprije je posvećen povijesno obaviještenim izvedbama skladbi iz razdoblja pretklasike, klasike i romantizma. Taj lovorikama ovjenčan orkestar, koji čine izuzetno motivirani i entuzijastični glazbenici, sudjeluje u muzikološkim istraživanjima i obrazovnim projektima te je od osnutka 1991. godine nastupio u gotovo svim europskim koncertnim dvoranama, kao i u SAD-u, Japanu, Koreji, Kini i Australiji.
 
Orkestar je osnovao i vodi ga dirigentska zvijezda Philippe Herreweghe, poznat po svojem energičnom i autentičnom pristupu glazbi. Kao glazbenik koji je ujedno studirao medicinu i psihijatriju, još od 1970., otkad je vodio svjetski poznat ansambl Collegium Vocale Gent do osnivanja drugih važnih ansambala, poput La Chapelle Royale, Ensemble Vocal Européen, koji je posvećen renesansnoj polifoniji, pa do briljantnoga Orchestre des Champs-Élysées, svjetska glazbena javnost i kritika zadivljeno prate njegov rad u području povijesno osviještenih i dobro promišljenih interpretacija djela koja se protežu od barokne do suvremene glazbe.
 
Nezaboravno gostovanje u Lisinskom upriličit će izvedbom grandiozne, melodijski i harmonijski raskošne Osme simfonije u c-molu austrijskoga skladateljskog genija Antona Brucknera, čiju 200. obljetnicu rođenja slavimo na najbolji mogući način!
 
Sljedeći koncert ciklusa Lisinski subotom 26. listopada održat će slavni Bamberški simfoničari pod ravnanjem šefa dirigenta Jakuba Hrůše uz „nedvojbeno najčudesnijeg pijanista našega vremena” Daniila Trifonova. Uz djela Beethovena, Rahmanjinova i Janáčeka, očekuje nas i izvedba Idile Blagoja Berse.
 
Pretplatničke ulaznice za Ciklus u prodaji su na blagajnama Lisinskog te online OVDJE, a pojedinačne ulaznice za koncerte u prodaji će biti početkom rujna.
 
Cijeli program i sve informacije o ciklusu Lisinski subotom u sezoni 2024./2025. dostupni su OVDJE.