Novosti

6. prosinca 2021.

Ovacije za Johna Malkovicha i komorni sastav pod vodstvom Alekseya Igudesmana

„Umjetnicima nije stigla prtljaga s kostimima. Ali ne brinite, neće nastupati goli“, najavljeno je u subotu pred sam početak glazbeno-scenskog performansa The Music Critic u Lisinskom u kojem je glavnu ulogu igrala holivudska zvijezda John Malkovich.
 
Slavnom glumcu i glazbenicima zagubljena je prtljaga s kostimima tijekom leta za Zagreb te je let još k tome i kasnio, ali na pozornici nisu djelovali kao da ih je išta od toga omelo. 
 
„The Music Critic“ djelo je inspirirano drastičnim primjerima glazbenih kritika kroz povijest iz Leksikona glazbenih uvreda Nicolasa Slonimskog, u kojem su uvrštene nemilosrdne misli i autora poput Georgea Bernarda Shawa, Virgila Thomsona, Hansa von Bülowa, Friedricha Nietzschea, Oscara Wildea..., kao i iz drugih izvora koje je u ovu formu uobličio kreativni violinist, skladatelj, redatelj i glumac Aleksey Igudesman.
 
U svojoj privatnoj odjeći, u širokim trapericama, John Malkovich je na početku vrlo staloženo i mirno čitao kritike iz raznih pera, da bi 'kritičar' u njemu postupno mijenjao svoj temperament i postajao sve glasniji, uzrujaniji, provokativniji i zlobniji, što je i publiku sve više uvlačilo kako u tekstove kritika, tako i u izvedbe kritiziranih djela Beethovena, Chopina, Prokofjeva, Schumanna i drugih velikana klasične glazbe.
 
Između Malkovicheva čitanja kritika, djela prozvanih skladatelja izvodili su Aleksey Igudesman i kvartet koji čine vrhunski glazbenici: pijanist Hyung-ki Joo, druga polovica urnebesnog dua Igudesman & Joo, violinistica So-ock Kim, violist Max Baillie te Thomas Carroll na violončelu.
Uvrede na račun najvećih skladateljskih imena i njihovih djela kulminirale su potpunom Malkovichevom preobrazbom te ovacijama publike. 
 
U finalnom dijelu showa naziva "The Malkovich Torment" glumac je pročitao kritiku jednog svojeg nastupa u Istanbulu u kojoj je turski redatelj, kritičar i glumac Nedim Saban napisao da je prekasno deportirati Malkovicha iz njihove zemlje jer je već otišao, ali da preklinje tamošnje vlasti da mu više nikad ne dopuste nastup s tom jadnom predstavom i da ubuduće postrože vizni režim za umjetnike. Ni Aleksey Igudesman nije ostao pošteđen kritika svojega rada - Malkovich je pročitao i neke zlobne komentare, između ostalog, i građana s društvenih mreža. 
 
Nakon završetka, oduševljena publika umjetnike nije puštala s pozornice te su Malkovich i Igudesman & Joo još izveli i nekoliko urnebesnih skečeva iz repertoara virtuoznog ludističkog dvojca.
 
U razgovoru nakon nastupa Igudesman & Joo nastavili su biti duhovito zaigrani na pozornici te su opisali kreativne procese stvaranja šala, gegova i projekata iza kojih stoji ovaj svjetski poznati glazbeno-komičarski duo, spomenuvši kako je ova predstava prvi put izvedena u Hrvatskoj prije 11 godina, kada je imala premijeru na festivalu „Julian Rachlin i prijatelji“ u Dubrovniku. John Malkovich najavio je svoj novi projekt također povezan s klasičnom glazbom: sljedeće godine počinje snimanje biografskog filma "The Yellow Tie" o legendarnom rumunjskom dirigentu Sergiuu Celibidacheu, kojega će tumačiti Malkovich. 
 
Foto: CROPIX