Novosti

13. svibnja 2024.

Ovacije za Slovensku filharmoniju i Waynea Marshalla

U subotu je na pretposljednjem ovosezonskom koncertu ciklusa 'Lisinski subotom' nastupio orkestar Slovenske filharmonije kojim je ravnao i kao solist na klaviru nastupio ugledni britanski umjetnik Wayne Marshall.
 
Uvijek rado viđeni gosti na pozornici Dvorane Lisinski, Slovenska filharmonija ovaj se put zagrebačkoj publici predstavila izuzetno zanimljivim programom, koji se sastojao od Ravelova djela Alborada del gracioso te Gershwinove Rapsodije u plavom, Druge rapsodije za glasovir i orkestar te Simfonijske slike iz opere Porgy i Bess, kao i Bernsteinovih Triju plesnih varijacija iz baleta Fancy Free. 
 
"Kompaktnost zajedništva, pojedini izvrsni solo istupi, punoća blistavog zvuka, karakteristike su koje odlikuju Slovenske filharmoničare, a u ovome slučaju i stil izvedbi, koji je diktirao nadasve muzikalan i raspoložen Wayne Marshall, preciznom gestom, bujnim temperamentom i muzikalnosti, i kao dirigent i kao pijanist." (Jutarnji list)
 
Ugledni britanski dirigent, pijanist i orguljaš Wayne Marshall, starijoj publici poznat kao član međunarodno poznatog glasovirskog dua s našim pijanistom Mladenom Janjaninom, oduševio je publiku izuzetno preciznim dirigiranjem te virtuoznim sviranjem kojim je pokazao i svoje duboko razumijevanje jazz-glazbe te suvremene i kompleksne glazbene ideje. 
 
 "Najbolji je dojam Wayne Marshall ostavio kao pijanist. Gershwinovu Drugu rapsodiju za klavir i orkestar, daleko manje popularnu, ali glazbeno puno zanimljiviju od Rapsodije u plavom, odsvirao je virtuoznu i muzikalno u neprekinutom dijalogu s orkestrom koji je sjajno reagirao na njegovo osebujno fraziranje." (Alenka Bobinsky, Sedam dana glazbe)
 
Nakon dugih ovacija, Wayne Marshall bisom je izrazio svoju podršku našem ovogodišnjem predstavniku na Eurosongu izvevši na klaviru sad već globalni hit Rim tim Tagi Dim.
 
"Iako je zadnjih dana sveprisutan, Baby Lasagna sigurno nije očekivao da će se njegov Rim tim tagi dim pojaviti kao tema klavirske improvizacije u dodatku izvedenom na koncertu klasične glazbe kojim je Wayne Marshall sinoć oduševio publiku u Lisinskom." (Alenka Bobinsky, Sedam dana glazbe)
 
Nakon koncerta, u Razgovoru s umjetnicima koji je u predvorju Velike dvorane vodila Dina Puhovski, Wayneu Marshallu pridružio se direktor Slovenske filhamornije.
 
Na posljednjem ovosezonskom koncertu ciklusa Lisinski subotom, ove subote, 18. svibnja nastupa proslavljeni crnogorski gitarist Miloš Karadaglić.