Novosti

25. travnja 2022.

Prokofjev i vrhunska izvedba njegove turbulentne majstorije

U subotu, 23. travnja Lisinski je ugostio dvoje vrituoza koji su s dobrodošlim, a nesvakidašnjim programom uvelike osvježili proljetnu koncertnu sezonu.
 
Sa Zagrebačkim filharmoničarima i dirigentom Tončijem Bilićem nastupili su portugalski violinist Carlos Damas i bečka pijanistica Anika Vavić, a koncert je ostvaren uz potporu Veleposlanstva Portugala.
 
Nakon obligatnog uvoda, paradnog orkestralnog Španjolskog capriccia op. 34 Nikolaja Rimski-Korsakova, uslijedio je Violinski koncert u F-duru Francuza Eduarda Laloa, u nas rijetko izvođen, a ravnopravno prisutan u žanrovskoj obitelji istovrsnih djela romantike. Posvećen slavnom guslaču Pablu de Sarasateu, Laloov Koncert, nježan i virtuozan, traži delikatno sposobnog solista, što Carlos Damas (s doktoratom iz pedagogije i psihologije glazbe!) bez dvojbe jest, uz pomoć skupocjene violine Giovannija Battiste Gabriellija ex-isham iz 1763. godine.
Damasova blistava interpretacija slušala se s užitkom!
 
A zatim je uslijedio pravi tour de force, Treći glasovirski koncert u C-duru op. 26 Sergeja S. Prokofjeva, ludo turbulentna majstorija kakvu je mogao smisliti samo ovaj genijalni skladatelj. Treba znati i izdržati natjeravanje glasovira i orkestra kroz bujno, ritamski teško, a melodički prelijepo tkivo neoklasičnoga Prokofjevu uvijek bliskog uzorka, stalne mijene raspoloženja i ugođaja koje su zajedničkim snagama ostvarili solistica i naši prvorazredno uvježbani Filharmoničari s preciznim i nadahnutim dirigentom Bilićem. Anika Vavić osim izvrsne tehnike ima i onaj rijetki zanos muzičke inteligencije kojoj osim publike uporno plješće i orkestar. 
 
Izvor: Jagoda Martinčević / Jutarnji list 
Foto: CROPIX