Novosti

11. svibnja 2022.

Sevdah atrakcija Divanhana 18. listopada u Lisinskom

Nakon koncerata u Oslu, Budimpešti, Beču, Linzu, Ankari i mnogim drugim prijestolnicama kulture širom Europe, sarajevski sastav Divanhana svojoj vjernoj publici u Hrvatskoj premijerno predstavlja novi album 'Zavrzlama'.
 
Nakon više od četiri godine rada, muzicirajući i skladajući s umjetnicima širom Europe i svijeta, Divanhana je objavio novi studijski album simboličnog naziva Zavrzlama. 
 
Album je britanski časopis Songlines u svom mjesečnom izdanju objavio u čak 20 tisuća primjeraka, dok je jedan od osnivača ovog eminentnog world music časopisa, Simon Broughton, 'Zavrzlamu' uvrstio u konkurenciju albuma godine
 
„Zavrzlama su naši životi u Bosni i Hercegovini, koji su toliko zapetljani i zamršeni utjecajima različitih tradicija, religija, običaja i kultura. Zavrzlama su naše rijeke, njihove pritoke i potoci, koje stežu naša brda i planine u čvor pa su se izvile tako visoko da s njih vidiš haman cijeli planet. Zavrzlama je i naš sevdah u koji je zapetljan istrumentarij donesen s istoka i zapada, ritmičke strukture s različitih krajeva svijeta, lirika s dozom Ljubavi, dozom šale, dozom tragedije. Zavrzlama je na koncu glazba ovog albuma“, izjavio je Neven Tunjić iz Divanhane. 
 
Riječ je o konceptualnom albumu u kojem je Divanhana kroz prizmu sevdalinke željela prikazati sve stilove koji su kasnije kroz godine potekli s tog izvora i teku dan-danas. Tako su na albumu zabilježene dvije tradicionalne skladbe: Stade se cvijeće rosom kititi i Oj, curice, dvije starogradske Zarasle su staze ove te pomalo zaboravljena Penavina Sarajčice, hajdemo, pa preko “kafanskih” Opa Opa Luisa te Peno Šabana Bajramovića, na koncu do autorskih pjesama za koje je sastav inspiraciju crpio s nepresušnog izvora svih ovih skladbi i glazbenih stilova, te ih brusio kao dragi kamen do oblika koji na ovom albumu prezentiraju publici. 
 
U okviru nove koncertne turneje u svoju knjigu sevdaha upisali su i Lisinski, za koji ih vežu prekrasna glazbena sjećanja, gdje će 18. listopada, uz predstavljanje hvaljenog novog albuma, oduševiti zagrebačke obožavatelje i izvedbama svojih starijih, svima dragih pjesama. 
 
Ulaznice po cijenama od 100 do 200 kn dostupne su na blagajnama Lisinskog te online OVDJE. 
 
#širimosevdah
#zavrzlamatour