Novosti

2. ožujka 2023.

Slava Raškaj u Lisinskom

Jučer je, u tjednu posvećenom skladateljici Dori Pejačević, otvorena izložba djela Dorine suvremenice Slave Raškaj pod nazivom 'Slava Dori'.
 
Slava Dori kroz 15 radova iz zbirke Kovačić – Mihočinec zapravo je slavljenje dviju velikih hrvatskih umjetnica koje su stvarale u gotovo identičnom geografskom prostoru i vremenu i čiji su talenti zadužili hrvatsku umjetnost i kulturu. 
 
Na otvorenju izložbe okupljene je u ime Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog srdačno pozdravila voditeljica Odjela produkcije programa Egle Vošten izrazivši čast što je ovoga tjedna, uz čak četiri programa posvećena Dori Pejačević, svoje mjesto u Lisinskom pronašla i naša proslavljena slikarica Slava Raškaj, što ne bi bilo moguće bez svesrdne pomoći i entuzijazma gospodina Zdravka Mihočinca i aukcijske kuće Kontura. 
 
Izložbu je otvorio gospodin Mihočinec koji je pritom naveo brojne okolnosti i osobitosti koje povezuju ove dvije hipersenzibilne umjetnice, od kojih je jedna nažalost i njihov prerani tragični kraj. 
Napomenuo je da su u Lisinskom izloženi radovi Slave Raškaj koje je stvarala tijekom svojih najplodonosnijih godina, od 1895. do 1902. godine. 
 
Izložba je otvorena za javnost do nedjelje, 5. ožujka, dana kada obilježavamo 100. obljetnicu smrti Dore Pejačević, a moguće ju je razgledati u četvrtak, 2. 3. od 10 do 19:30, u petak, 3. 3. od 10 do 19:30, u subotu, 4. 3. od 10 do 14 sati te od 17:30 do 21:30 te u nedjelju, 5. 3. od 10 do 12:30 te od 18 do 20:30. 
 
Foto: CROPIX / Ranko Šuvar 
 
U prilogu na dnu stranice nalazi se katalog izložbe 'Slava Dori'.