Novosti

23. svibnja 2024.

SVA LICA LISINSKOG! Lisinski otvara vrata novoj sezoni uzbudljivim programima!

Ravnateljica Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Nina Čalopek danas je predstavila novu sezonu s brojnim novitetima, uz podršku umjetnika, suradnika i sponzora.
 
Novu sezonu ciklusa Lisinski subotom – Svijet na dlanu 28. rujna otvara koncert posvećen 200. godišnjici rođenja Antona Brucknera na kojem će nastupiti Orchestre des Champs Elysées pod ravnanjem dugogodišnjega šefa dirigenta i umjetničkog ravnatelja Orkestra Philippea Herreweghea. Slijede gostovanja Bamberških simfoničara uz 'najčudesnijega pijanista našega vremena' Daniila Trifonova, potom Budimpeštanskoga festivalskog orkestra, koji je ugledni časopis Gramophone 2022. godine proglasio Orkestrom godine, uz koji će nastupiti jedan od vodećih violinista današnjice Renaud Capuçon, pod ravnanjem slavnoga Ivána Fischera. U Lisinski subotom ove sezone stiže i Grammyjem ovjenčan orkestar Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orkestar Talijanske Švicarske uz pobjednicu Chopin natjecanja 2010. godine Julijanu Avdejevu i drugi. Kao i svake sezone, dva izvanredna koncerta priprema Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu Ciklusa nastupit će i pijanističke zvijezde i legende Sir András Schiff i Ivo Pogorelić te eminentni ansambli poput I Virtuosi del Teatro alla Scala uz sopranisticu Dariju Auguštan, uvijek zadivljujući Bečki dječaci, Il Pomo d'Oro i Hrvatski barokni ansambl, čiji je koncert na konferenciji najavila umjetnička ravnateljica Ansambla Laura Vadjon: „Veseli me što će Hrvatski barokni ansambl u svojoj 25. sezoni, slaveći 25-i rođendan nastupiti i u prestižnom zagrebačkom ciklusu Lisinski subotom. Kod odabira djela nismo puno dvojili iako su opcije bili razni oratoriji Georga Fridericha Händela; ipak smo u dogovoru s ravnateljicom odlučili da to bude planetarno popularan oratorij Mesija. Ova će izvedba biti ostvarena s našim dragim Goranovcima pod vodstvom mlade dirigentske zvijezde Ivana Šćepanovića, uz četverolist mladih domaćih solista: Nikolina Hrkać, sopran; Franko Klisović, kontratenor; Mislav Lucić, tenor i Marin Čargo, bas.“
 
Novi ciklus – Lisinski da camera
 
U novome ciklusu Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Lisinski da camera, posjetitelji će imati priliku uživati u koncertima uglednih komornih sastava i glazbenika u Maloj dvorani. Po tri koncerta u sezoni održat će hvaljeni kvartet saksofona Papandopulo kvartet, svjetski poznat gitaristički Trio Elogio te vrsne domaće umjetnice Martina Filjak, Monika Leskovar, Dunja Bontek i Marija Andrejaš, koje će nastupiti kao komorni ansambl. Na konferenciji su program njihovih koncerata u ciklusu Lisinski da camera pobliže predstavili član Tria Elogio, gitaristički virtuoz Petrit Çeku i istaknuta pijanistica Martina Filjak, koja je pohvalila novi ciklus Lisinskog:
„I moje kolegice i ja izuzetno se radujemo te smo zahvalne Dvorani Lisinski s Ninom Čalopek na ovoj prilici da dalje razvijamo naše mogućnosti kao komorni sastav i tako se predstavimo zagrebačkoj publici.Vjerujem da će ciklus Lisinski da camera omogućiti publici da uživa u visoko kvalitetnim izvedbama komorne glazbe i time dati glazbenom životu u Zagrebu jednu svježu i prijeko potrebnu dimenziju.“
 
Petrit Çeku izrazio je veliko zadovoljstvo i veselje zbog gostovanja Tria Elogio u ciklusu Lisinski da camera: „Ja sam izuzetno sretan: ovo je velika stvar za gitaru! Gitarski trio nikad se nije etablirao na pravi način i ovo je možda i prvi ciklus jednog gitarskog tria u Hrvatskoj za koji ja znam. Imamo ogroman repertoar, originalne skladbe i puno obrada, tako da imamo pregršt materijala za puno sezona. Bit će vrlo zanimljivo!“
 
Neklasična glazba ima novu platformu
 
Sljedeće sezone nastavlja se na proljeće započet program Lisinski srijedom, koji u Malu dvoranu dovodi world music, jazz, etno, eksperimentalnu i drugu glazbu u suradnji s vodećim domaćim i inozemnim organizatorima. Jedan od njih je Emir Fulurija, koji je na konferenciji najavio nova gostovanja u sklopu platforme Lisinski srijedom & Izvorišta: očekuju nas koncerti proslavljenog izvođača sevdalinki Damira Imamovića, talijanske world music zvijezde Marije Mazzotte i domaćeg etno-sastava Veja.
 
World music je posljednjih godina jedan od najuzbudljivijih i najprogresivnijih žanrova u svijetu. Upletanje elemenata tradicijske glazbe u razne druge stilove donijelo je puno uzbudljivih glazbenika, a dio njih sam kroz rad u zagrebačkim klubovima uspio dovesti u Zagreb. Sada, u koprodukciji s Lisinskim, želimo sve to podići na višu razinu i u Zagreb dovesti neke od najuzbudljivijih stranih izvođača, ali i domaćima dati priliku da se predstave na najbolji način. Da sve ima smisla, pokazao je i rasprodan koncert Adama Semijalca i Figa, a nadam se da će to biti slučaj i na sljedećim koncertima“, rekao je Emir Fulurija.
 
U sklopu Lisinski srijedom u Maloj dvorani nastupit će i legendarni Steve Coleman & Five Elements, jedinstveni južnoafrički jazz-glazbenik Nduduzo Makhathini, svestrani gitaristički mag Marc Ribot s bendom Ceramic Dog, Flamenco en vivo feat. Dreaming Carmen i dr.
 
Uz nove cikluse koncerata, u novoj nas sezoni očekuje pregršt drugih programa, poput drugoga izdanja festivala Zagrebačko glazbeno proljeće, organiziranog u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom, koje će biti posvećeno skladatelju Stjepanu Šuleku, rezidencija za studente zagrebačke Muzičke akademije te niz programa namijenjenih djeci, kao što su Glazbeni piknik, Disneyeva čarobna filmska glazba, kazališne predstave i radionice za djecu i mlade.
 
Tako bogat program nove sezone ne bi bio moguć bez podrške Grada Zagreba, kao i sponzora Ine i PBZ-a, čiji su predstavnici uoči konferencije izrazili zadovoljstvo i uzbuđenje oko suradnje s Lisinskim: „U 60 godina postojanja INA je uvijek bila podrška kulturi i kulturnim događanjima jer vjerujemo da dobar odnos između biznisa i kulture pridonosi razvoju prosperitetnog društva“, rekao je Krešimir Katić, direktor Marketinških komunikacija Ine.
Vilijana Belas, izvršna direktorica za PR i marketing u PBZ-u uoči konferencije prokomentirala je suradnju te važnost Lisinskog: „Osobito nam je zadovoljstvo što smo započeli suradnju s Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog, koja ima vodeće mjesto u području glazbeno-koncertne djelatnosti u Hrvatskoj, ali i šire u regiji. Taj je glazbeni hram simbol izvrsnosti u promicanju kulture i umjetnosti općenito kroz organizaciju vrhunskih događanja.“
 
Prodaja pretplatničkih ulaznica započela je ovoga tjedna na blagajnama Dvorane Lisinski i online na lisinski.hr.
 
Foto: Tomislav Jagar