Novosti

9. srpnja 2024.

Svečano otvaranje i finalne večeri natjecanja Antonio Janigro u Lisinskom

Od 14. do 20. rujna u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i Glazbenom učilištu 'Elly Bašić' održava se prestižno međunarodno violončelističko natjecanje koje nosi ime po jednom od najvećih europskih glazbenika koji je ostavio neizbrisiv trag na hrvatskoj i svjetskoj glazbenoj sceni.
 
Natjecanje Antonio Janigro okuplja natjecatelje do 33 godine i održava se svake četiri godine. Za ovogodišnje, osmo izdanje Natjecanja skladateljica Sanda Majurec napisala je skladbu L’appel du vide, za violončelo solo, koja će kandidatima biti obvezatna skladba. Stručni žiri čine renomirani glazbenici: predsjednik Thomas Demenga iz Švicarske, Hans Jørgen Jensen iz Danske/SAD-a, Martti Rousi iz Finske, Nikola Ružević iz Hrvatske/SAD-a te Meehae Ryo iz Južne Koreje.

Uz novčanu nagradu za pobjednika Natjecanja u iznosu od 10.000 eura, finaliste očekuje niz nagrada komornih i simfonijskih orkestara u obliku solističkih gostovanja u predstojećim sezonama. Šest finalista nastupit će u Velikoj dvorani Lisinski 19. i 20. rujna uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem maestra Dawida Runtza. Ulazak je slobodan za sve posjetitelje, koji besplatne ulaznice mogu podići na blagajnama Lisinskog.

Za građanstvo je također besplatan ulazak na svečanost otvaranja NatjecanjaLisinskom 14. rujna, uz koncert In Memoriam Valter Dešpalj na kojem će u Velikoj dvorani Lisinski nastupiti Monika Leskovar i prijatelji violončelisti, u spomen na nedavno preminulog međunarodno istaknutog glazbenika, violončelista i pedagoga.
 
Organizatori Natjecanja su Umjetnička organizacija Cristoforium i Platform for culture, a partneri su Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Zagrebačka filharmonija i GU 'Elly Bašić'. Podršku pružaju Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.