Novosti

20. listopada 2022.

U Pragu održan koncert posvećen Vatroslavu Lisinskom

U Muzeju Karlovog mosta u Pragu prošloga je mjeseca održan koncert u spomen hrvatskome skladatelju koji se od 1847. do 1850. školovao u Pragu.
 
Na koncertu su nastupile sopranistica Dagmar Drechslerova iz Češke i mezzosopranistica Tihana Havelka Tudaković iz Hrvatske, koje su uz glasovirsku pratnju hrvatskog pijanista Krešimira Popovića izvele pet popjevki Vatroslava Lisinskog skladanih na češke tekstove: Maj, Ma Vlast, Vystehovanec, Vltava i Zavist te dvije njegove hrvatske skladbe, Ribar i Zora. 
Na programu su bila i djela češkoga skladatelja Antonína Dvořáka.
 
Koncert su organizirali Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Češkoj, Hrvatsko-češko društvo iz Zagreba i Češko-hrvatsko društvo iz Praga, a održan je uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.
Publici se uoči koncerta obratila hrvatska veleposlanica u Češkoj Ljiljana Pancirov, koja je podsjetila na veze Vatroslava Lisinskog s Pragom.
 
U povodu 200. godišnjice rođenja Vatroslava Lisinskog (1819. - 1854.), koja se navršila 2019., Veleposlanstvo i navedena društva pokrenuli su inicijativu da se skladatelju, po kojem je i naša Dvorana dobila ime, u Pragu postavi spomen-ploča. 
 

Foto: Zuzana Hubinkova