Novosti

30. studenoga 2022.

U subotu u Lisinskom nastupa svjetski slavni orguljaš Stephen Tharp

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog ugostit će u subotu, 3. prosinca jednog od najvećih orguljaša našega doba, Stephena Tharpa, koji će svoje orguljaško umijeće zagrebačkoj publici predstaviti interpretirajući neke od najljepših skladbi orguljske literature svih vremena.
 
Stephena Tharpa kritika percipira kao sasvim jedinstvenog glazbenika te ga smješta na nebeski svod glazbenih zvijezda i, potaknuta njegovom osebujnom umjetničkom osobnošću i originalnim interpretacijama, opisuje neobičnim sintagmama kao što su "orguljaš za znalce" (časopis Orgulje, Njemačka), "interpret koji razmišlja" (Het Orgel), "neusporedivi orguljaš" (časopis The American Organist) i "savršeno kreativni umjetnik" (Michael Barone, časopis Pipedreams).
 
 
Tharp je glazbenik goleme, zadivljujuće energije: održao je 1.500 koncerata na 61 svjetskoj turneji i izgradio jednu od najrespektabilnijih karijera na svijetu. Na popisu je' Tko je tko u Americi' i 'Tko je tko na svijetu', a dobitnik je i međunarodne nagrade Interpret godine Udruženja američkih orguljaša grada New Yorka, koju mnogi smatraju najvišom nagradom koju jedan orguljaš može dobiti od neke profesionalne udruge u SAD-u.
 
Godine 2015. Tharpu je dodijeljena i Nagrada Paul Creston za umjetničku izvrsnost u izvođenju sakralne glazbe. Stephen Tharp studij orgulja završio je magna cum laude na Sveučilištu Illinois u Jacksonvilleu, a magistrirao na Sveučilištu Northwestern u Chicagu u klasi Rudolfa Zuidervelda i Wolfganga Rübsama. Privatno je studirao i s Jeanom Guillouom u Parizu. Trenutno je rezidencijalni umjetnik u jednoj od najpoznatijih crkava na svijetu – episkopalnoj crkvi sv. Jakova na Aveniji Madison u New Yorku.

Tharp će u Zagrebu svoje spektakularno orguljaško umijeće predstaviti interpretirajući neke od najljepših skladbi orguljske literature svih vremena, od kojih je neke i sâm obradio za ovu priliku – djela Bacha, Händela, Beethovena, Fauréa i Liszta.

Ulaznice po cijenama od 150 kn, 200 kn i 240 kn mogu se kupiti na blagajni Lisinskog ili online na www.lisinski.hr
 
Izvor: Hina.hr