Novosti

24. studenoga 2022.

Večeras premijerna izvedba Koncertantne fantazije Dore Pejačević u bečkom Konzerthausu

U povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa s Republikom Austrijom, Veleposlanstvo Republike Hrvatske priređuje prigodni koncert u slavnom bečkom Konzerthausu.
 
U Dvorani Mozart, danas, 24. studenoga 2022. predstavit će se Simfonijski orkestar Ton der Jugend i Međunarodni bečki solistički ansambl (WISE – Wien International Soloists Ensemble). Iz nakladničkog kataloga Muzičkog informativnog centra na središnjem mjestu koncertnog programa nalazi se Koncertantna fantazija za glasovir i orkestar, op. 48 Dore Pejačević. Solističku dionicu izvest će mladi i nagrađivani pijanist Petar Klasan, dok će u izvedbama ostalih skladbi sudjelovati brojni domaći umjetnici: mezzosopranistica Josipa Bainac, violinistica Andrea Nikolić, oboistica Ivana Nikolić, a izvedbom će ravnati maestro Andrej Vesel.
 
Opus Dore Pejačević je malen, ali umjetnički izuzetno vrijedan i bogat vrhunskim glazbenim ostvarenjima koja je svijet počeo otkrivati i diviti im se tek odnedavno. 
 
Koncertantna fantazija skladana je 1919. i drugo je skladateljičino djelo za glasovir i orkestar. Zbog svoje izvornosti i smionosti izraza, ova se skladba može uvrstiti u red njezinih najuspjelijih skladbi. Po mnogo čemu Fantazija predstavlja netipizirano i originalno rješenje u kojem je ostvaren visok stupanj integracije forme i tematske građe, budući da je po svojoj općoj koncepciji – težnji da tri stavka poveže u jednostavačnu cjelinu – novum u njezinom dotadašnjem opusu. Formalno majstorski oblikovana, Fantazija tek pomnijim uvidom u kompleksnu fakturu otkriva sve bogatstvo i mnogostruke veze pojedinih mikro- i makroelemenata. Impresivna je i emocijama bogata i vrlo dinamična skala djela u kojoj se proplamsaji strasti smjenjuju s mirnijim odsjecima kojima ipak ne nedostaje tonskih prikaza intenzivnih psiholoških stanja, što cijeloj skladbi daje sasvim poseban i jedinstven psihogram. 
 
Na programu koncerta zastupljena su i druga vrhunska djela hrvatskoga stvaralaštva: od Bersine Idile preko filmskih partiturâ Glembajevih (Arsen Dedić) i Breze (Anđelko Klobučar) do praizvedbe Fanfarâ za violinu, obou i orkestar Margarete Ferek-Petrić, nagrađivane suvremene skladateljice koja dugi niz godina djeluje u Austriji. 
 
Izvor: MIC 
Foto: Rupert Steiner