Novosti

31. listopada 2021.

Velika sopranistica Sumi Jo, dobitnica Grammyja, briljirala čak i u izvedbi šlagera ‘Zagreb, tak imam te rad‘

Očekivane svjetske atrakcije ciklusa 'Lisinski subotom' u subotu, 30. listopada inaugurirala je južnokorejska sopranistica Sumi Jo.
 
Nekad miljenica Karajana i sir Georga Soltija, dobitnica nekoliko Grammyja i mnogih drugih počasti, u ovoj godini svjetskom turnejom obilježava 35. obljetnicu svog međunarodnog opernog debija. Nema velike operne kuće u kojoj nije nastupala niti velike uloge za lirsko koloraturni sopran koju nije pjevala. I danas u 58. godini može oduševiti svojim umijećem, što je za pjevačice njezinoga faha velika rijetkost. Uz mnogo osobnoga šarma, sceničnosti i ležernosti svjetske zvijezde, na zagrebačkom je koncertu pokazala one sasvim posebne glasovne finese koje su je i dovele do planetarne popularnosti.

Prije svih to je vokalna tehnika koju poznaje do srži i igra se njome do savršenstva. A takvu žonglirajuću tehniku, u kojoj osim koloratura dominiraju čarobna piana, obogaćuje raznolikošću interpretacija od Donizzetijeve Linde di Chamounix i Verdijeve Gilde do Puccinijeve Laurette. Ipak, najdojmljivijima ostaju dvije Julije, Gounodova i Bellinijeva od kojih je druga suzdržana i potresna bila idealan primjer ranog belkanta.

Kao gost Sumi Jo pojavio se naš operni prvak Ljubomir Puškarić i svojim raskošnim baritonom otpjevao arije Rigoletta i Figara te bio partner umjetnici u duetu Rigoletta i Gilde. Uz pratnju Zagrebačke filharmonije i ponovno odličnog Ivu Lipanovića, Sumi Jo izvela je i jednu korejsku pjesmu te s Puškarićem duet iz Vesele udovice i naš stari šlager Zagreb, tak imam te rad na veliko oduševljenje publike. 
 
Izvor: Jagoda Martinčević (Jutarnji list)
Foto: Tomislav Krišto / CROPIX