Novosti

2. svibnja 2022.

Vrhunac zborske umjetnosti: Nacionalni komorni zbor „Madrigal – Marin Constantin“ u Lisinskom!

Glasovi virtuoznih pjevača čuvenoga vokalnog ansambla ispunit će 9. lipnja dvoranu Lisinski, gdje će svoju zapanjujuću vokalnu raskoš predstaviti kroz glazbu europske renesanse.
 
U gotovo 60 godina postojanja, zaštitni znak rumunjske kulture i simbol svjetskoga glazbenog života, ansambl Madrigal – Marin Constantin održao je na tisuće koncerata širom svijeta i svojim je jedinstvenim konceptom, koji uključuje izvanserijsku zvučnost i impresivne kostime, postavio najviše standarde zborskog muziciranja. 
 
Kao jedan od najhvaljenijih i najdugovječnijih europskih vokalnih ansambala, Madrigal – Marin Constantin je poznat po izvedbama glazbe europske renesanse, gregorijanskih i bizantskih napjeva, tradicionalnih popijevki te skladbi klasične i suvremene rumunjske i svjetske glazbene literature. 
 
Počasni ravnatelj Zbora ugledni je dirigent Ion Marin, glavna dirigentica je Anna Ungureanu, učenica legendarnoga maestra Marina Constantina čije ime nosi Ansambl, a od 2016. godine drugi je dirigent Cezar Verlan, koji će ravnati Zborom na zagrebačkom gostovanju koje je ostvareno u suradnji s Veleposlanstvom Rumunjske u Republici Hrvatskoj
 
Posljednjih 10-ak godina Madrigal provodi nacionalni program društvene integracije Cantus Mundi, u suradnji s idejnim začetnikom programa, Ionom Marinom, u okviru kojeg se djecu iz obitelji skromnijeg materijalnog statusa podučava pjevanju. Program je povezao više od 1680 zborova i 60 000 djece iz Rumunjske i dijaspore. Prošle je godine zbor pokrenuo program međunarodne komunikacije kojim izvodi državne himne brojnih zemalja po najvišim akustičnim i vizualnim standardima te je dosad snimio i objavio 25 himni. 
 
Godine 2016. Zbor je imenovan Veleposlanikom slobode, nade i mira i dobitnik je nagrade „Jean Nussbaum i Eleanor Roosevelt“. 
 
Ulaznice za ovo nezaboravno glazbeno iskustvo atraktivnog scenskog nastupa, po cijenama od 80, 100 i 120 kn, dostupne su na blagajnama Lisinskog te online OVDJE