Novosti

14. veljače 2024.

Zagrebačko glazbeno proljeće od 25. do 28. 4.

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog i Zagrebačka filharmonija, dvije vodeće hrvatske kulturne i glazbene ustanove, ovoga proljeća pokreću novi festival usmjeren na očuvanje hrvatske glazbene baštine i njezina boljeg razumijevanja u domaćem, ali i međunarodnom kontekstu.
 
Zagrebačko glazbeno proljeće festival je posvećen određenim glazbenim fenomenima, skladateljima, izvođačima i drugim elementima iz povijesti i suvremenosti hrvatske glazbe. Ovogodišnje izdanje festivala nosi naziv Orgulje – kraljica instrumenata i trajat će od 25. do 28. travnja s jutarnjim, poslijepodnevnim i večernjim programima u Lisinskom i dvoranama Václav Huml i Blagoje Bersa na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.
 
Ideju i cilj projekta objasnio je umjetnički voditelj festivala, šef dirigent Zagrebačke filharmonije Dawid Runtz: „Kad je Zagrebačka filharmonija 2023. organizirala Festival Dora Pejačević u povodu 100. obljetnice smrti te briljantne skladateljice, nisam očekivao da će događanje biti toliko popularno i ostaviti tako snažan dojam. U našem nastojanju da ispunimo očekivanja i utažimo žeđ za kulturom građana Zagreba, velika nam je čast objaviti da duh festivala nastavlja živjeti pod novim nazivom – Zagrebačko glazbeno proljeće. Ta nova pokretačka snaga na zagrebačkoj kulturnoj sceni služit će kao glazbena platforma koja povezuje hrvatsku glazbenu kulturu s ljubiteljima glazbe svih uzrasta. Pozivamo vas da pratite Zagrebačko glazbeno proljeće i da dođete u Lisinski!“
 
Četiri dana zadivljujuće raskoši kraljice instrumenata
 
U sezoni 50. obljetnice Dvorane Lisinski u središte prvog izdanja festivala postavljene su orgulje, jedan od zaštitnih znakova Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, koje će se moći doživjeti u svoj raskoši kroz razne sviračke, tehničke i stilske pristupe tom fascinantnom instrumentu. Kraljica instrumenata bit će predstavljena na originalan način: interaktivno, demonstracijski, zabavno i obrazovno te uz zavidnu interpretacijsku razinu.
 
Na festivalu će nastupiti svjetske zvijezde orguljske glazbe – Vincent Dubois i Baptiste-Florian Marle-Ouvrard, kao i ugledni domaći orguljaši Ursa Ljuban i Krešimir Klarić te studenti orgulja Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.
 
Zadovoljstvo pokrenutim festivalom i suradnjom sa Zagrebačkom filharmonijom i Lisinskim izrazio je dekan zagrebačke Muzičke akademije Igor Lešnik:
„Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu s veseljem se pridružuje pripremama za novi festival Zagrebačko glazbeno proljeće, čije će prvo izdanje u programskom fokusu imati orgulje i umijeće sviranja na tom glazbalu. Studenti i profesori najstarije visokoškolske glazbeno-obrazovne ustanove u Hrvatskoj pokazat će kako imaju itekako što za reći na ove teme koje privlače brojnu koncertnu publiku. Zahvalni smo organizatorima festivala na prigodi za proširivanje dugogodišnje i vrlo uspješne suradnje putem koje, između ostalog, naše tri ustanove ispunjavaju svoju opsežnu društvenu ulogu. U slučaju Muzičke akademije, to je i skrb o glazbenoj baštini, promicanje alumna koji će samostalno zastupati i njegovati hrvatsku i europsku umjetnost i kulturu te pridonositi održivosti glazbe učenjem, stvaranjem i istraživanjem.“
 
Raznovrsni program za sve naraštaje
 
U četiri festivalska dana održat će se radionica i koncert za djecu koju će voditi Ursa Ljuban, Tomislav Heferer iz Umjetničke radionice Heferer interaktivno će predstaviti amblematske orgulje Dvorane Lisinski, studenti orgulja muzicirat će na različitim orguljama Muzičke akademije, koncerte će održati Barokni orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Zagrebački solisti, koji će nastupiti uz Juliana Steckela na violončelu i Krešimira Klarića na orguljama, a na završnom koncertu u Lisinskom 28. travnja nastupit će jedan od najistaknutijih koncertantnih orguljaša svijeta – Vincent Dubois uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem Dawida Runtza. U sklopu ovogodišnjeg festivala održat će se i orguljaški maraton te kinoprojekcija nijemoga filma koju će improvizacijama na orguljama pratiti nagrađivani francuski orguljaš Baptiste-Florian Marle-Ouvrard.
 
Autorica programskog koncepta festivala je ravnateljica Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Nina Čalopek, a umjetnički savjetnici festivala su Pavao Mašić i Ljerka Očić.
 
Ulaznice za sva festivalska događanja u prodaji su od 6. ožujka na blagajnama Dvorane Lisinski te online na lisinski.hr.  
 
Cijeli program festivala dostupan je u privitku.