Novosti

30. travnja 2024.

Zagrebačko glazbeno proljeće završilo izvedbom monumentalnog Šulekova 'Mementa'

Festival 'Zagrebačko glazbeno proljeće' posvećen orguljama, koji je održan od 25. do 28. travnja, završio je u nedjelju nastupom orguljaša katedrale Notre Dame, Runtza i Zagrebačke filharmonije, koji su proizveli opći ushit.
 
Bio je to veliki finale projekta Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i Zagrebačke filharmonije s partnerima - Muzičkom akademijom Sveučilišta u Zagrebu i Zagrebačkim solistima na čelu s umjetničkim voditeljem Dawidom Runtzom, koji je okupio brojnu publiku, poklonike kraljice instrumenata, a ujedno je otkrio i dio bogate orguljske literature te niz naših vrsnih orguljaša.
 
Prema riječima Nine Čalopek, ravnateljice Lisinskog i autorice programskog koncepta, Zagrebačko glazbeno proljeće moglo bi postati interakcijski tematski festival s naglaskom na hrvatsko autorstvo i izvodilaštvo. Prošlogodišnji inicijalni projekt posvećen stvaralaštvu Dore Pejačević polučio je golemo zanimanje prvenstveno zahvaljujući Zagrebačkoj filharmoniji, a ovaj orguljaški okupio je, uz ostale, i vrlo mladu publiku, pri čemu su predstavljene orgulje Dvorane, koje također obilježavaju 50. obljetnicu, zatim atraktivan orguljaški maraton i kino uz orgulje projekcijom nijemog filma Nosferatu po uzoru na nekadašnju, prvenstveno američku tradiciju prikazivanja filmova uz orguljske improvizacije.
 
Dawid Runtz, oduševljen dijelom simfonijskoga opusa Stjepana Šuleka (1914. - 1986.), prihvatio se, uz Filharmoničare i Vincenta Duboisa, titularnog orguljaša pariške katedrale Notre Dame, majstorova Koncerta za orgulje iz 1974. godine te izazvao opći ushit remek-djelom uglednoga autora. Bogat zvuk velikoga orkestra i delikatna izvedba solista prizvali su u sjećanje vrlo osobna Šulekova promišljanja o odnosu njemu bliske barokne tradicije i suvremene, onodobne glazbe kojoj se protivio uplećući u temu i svoje dramatično osjećanje svijeta. Izvedba je bila vrhunska, a okružila ju je Beethovenova glazba - Egmont uvertira i Sedma simfonija u A-duru.
 
Izvor: Jagoda Martinčević / Jutarnji list
Foto: Tomislav Jagar
 
Fotografije sa svih događanja u sklopu Zagrebačkog glazbenog proljeća možete pogledati OVDJE