Novosti

18. rujna 2023.

Započelo Međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić

Ovoga vikenda svečano je otvoreno 8. izdanje Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata Lovro von Matačić koje se održava u Zagrebu svake četiri godine od 1995. u organizaciji Fonda Lovro & Lilly Matačić. Partneri Fonda u realizaciji te međunarodno priznate manifestacije su Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog.
 
Na svečanom otvaranju Natjecanja predstavljen je međunarodni ocjenjivački sud te su izvučeni programi i redoslijedi nastupa kandidata. Na otvorenju su govorili predsjednik i član ocjenjivačkog suda Antoni Wit i Zoran Juranić, ravnateljica Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Nina Čalopek, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Filip Fak te izvršni producent Natjecanja Josip Nalis
 
Natjecanje je i ove godine privuklo impresivan broj kandidata: u prvom krugu pristigle su 183 prijave sa svih kontinenata, a međunarodni ocjenjivački sud, sastavljen redom od uglednih domaćih i inozemnih glazbenih umjetnika, izabrao je dvadeset i četiri natjecatelja koji će nastupiti u drugom, trećem i četvrtom krugu Natjecanja u Maloj dvorani Lisinskog od 16. do 21. rujna. 
 
Finale natjecanja održat će se u petak, 22. 9. u Velikoj dvorani, gdje će nastupiti troje finalista uz pratnju Zagrebačke filharmonije. Svaki finalist na završnom će koncertu izvesti jednu skladbu koncertnog repertoara, nakon čega će se proglasiti pobjednik. Također, jednom od kandidata iz četvrtog kruga Natjecanja bit će dodijeljena posebna nagrada za izvedbu djela hrvatskog skladatelja. 
 
Ulaznice za završni koncert finalista, po cijeni od 5 eura, dostupne su na blagajnama Lisinskog te online OVDJE
 
Sve informacije i program Natjecanja nalaze se u privitku na dnu stranice.